Kraj sezone 2013./2014.

IZLOŽBA I NOVI BROJ KAZALIŠNIH NOVINA

1Nakon desetak godina stanke Gradsko kazalište Požega nastavilo je s tradicijom izdavanja Kazališnih novina na kraju sezone. Deseti jubilarni broj, kao prijašnji, donosi u tekstovima presjek sezone 2013./2014. s posebnim osvrtima na predstave vlastite produkcije. Ove sezone bilo ih je čak pet: „Umjetnička akcija“ i „Vjenčani list“, dvije dječje pokazne predstave Male škole kazališta („Bakina Božićna priča“ i „Suncokret“) kao i već tradicionalna dječja blagdanska predstava "Darovi Djeda Božićnjaka". Nekoliko je i tematskih tekstova, a djelatnici Gradskog kazališta iako s malim zakašnjenjem prisjetili su se i prošle godine preminulog Zdenka Perutke, Požežanina koji je ostavio dubok trag u kazališnom životu Grada kroz gotovo četiri desetljeća neprekidnog glumačkog djelovanja.

Središnji dio sada već protekle sezone svakako je predstava „Vjenčani list“ na koju je podsjetila i prigodno postavljena izložba u Galeriji Ciraki uz pomoć Anite Grbavac Jakobović i Vere Ćuže Abramović, a koju građani mogu još uvijek pogledati radnim danom u vremenu od 10.00 do 12.00 sati. U nazočnosti brojnih prijatelja kazališta izložbu je otvorio gradonačenik Vedran Neferović. Obuhvaćeno zajedničkim nazivom „Teatralia“, ravnateljica kazališta Valentina Soldo naglasila je želju da i to postane dio ovdašnje kazališne tradicije kojom će se obilježiti kraj kazališne sezone. Taj sasvim (ne)obični ponedjeljak završio je večernjim koncertom naše poznate pjevačice Ivane Kindl kojoj je ovo bio i prvi službeni koncert u rodnom gradu. Uz svoj band koji je za ovu priliku popunio još jedan Požežanin, Jurica Leikauff, klavijaturist „Prljavog kazališta“, Ivana Kindl je pružila izvrstan glazbeni ugođaj izvodeći brojne standarde soula, rocka kao i svojih skladbi, a dobro raspoloženje nastavilo se potom u „Kazališnoj kavani“ uz svirku mladog požeškog banda „Javni red“ i glazbene zvijezde koja dolazi - Brune Oberan.

Puno događanja na kraju sezone koja se s pravom može nazvati uspješnom. Od rujna do lipnja na daskama Gradskog kazališta odigrano je čak 57 domaćih i gostujućih predstava. U ovom prostoru upriličeno je i preko 50-tak drugih događanja, od projekcija filmova, koncerata, predavanja, tribina, različitih svečanosti, da je Kazalište imalo pet gostovanja uz brojne druge redovite aktivnosti govore kako se radilo „punom parom“. Što će se pak događati iduće sezone u kojoj Gradsko kazalište Požega obilježava 20 godina od utemeljenja i čak 300 godina kazališne tradicije ostavit ćemo kao malu tajnu.