Posebno priznanje 19. Assiteja

Od 17. do 22. listopada u Čakovcu je održan 19. Susret profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra Assitej. Među deset dječjih predstava koje je izabrao ovogodišnji selektor, kazališni redatelj Dražen Ferenčina, uvrštena je i dječja predstava Gradskog kazališta Požega "U potrazi za dijamantnom suzom".Sve je predstave odgledao i tročlani žiri u kojem su bili Jasminka Mesarić, Jasmin Novljaković i Morana Dolenc. Oni su odlučili da našoj predstavi dodijele Posebno priznanje za njegovanje lutkarske tehnike – ginjola uz slijedeće pojašnjenje:

"Ova predstava pokazuje kako klasične lutkarske tehnike ne moraju biti zastarjele i dosadne nego koncepcijski i izvedbeno mogu biti revitalizirane ili modernizirane. Autorski tekst, koji je po sadržaju i strukturi nalik bajci, točno podcrtava elemente iz ginjolske tradicije, pritom ponekad iznenađuje odabirom likova, ali se režijski i mizanscenski oslanja na sve ginjolske mogućnosti kao lutkarske tehnike što u ovoj predstavi daje dodanu vrijednost jer je svaki detalj lutkarski promišljen i točan.".

Nakon što je predstava "U potrazi za dijamantnom suzom" u travnju ove godine na 9. Festivalu dječje drame, "Mali Marulić" u Splituproglašena najboljom predstavom u cjelini, Posebno priznanje nova je potvrda kvalitete ove predstave koja je u proteklih godinu dana doživjela preko 30 izvedbi diljem Hrvatske. 

assitej-2016.-938x535