Auvergnanski senatori ušli u sadašnjost

Nakon puna četiri desetljeća Požežani su 11. ožujka ove godine  imali prigodu ponovno vidjeti predstavu „Auvergnanski senatori“, prvi put napisanu sredinom 19. stoljeća. Na daskama Gradskog kazališta izvedena je davne 1969. godine po tekstu Vilima Korajca, jednog od utemeljitelja hrvatske humoristično-satirične proze. Danas je ovo sasvim nova predstava, koja u podlozi ima slike Vilima Korajca, ali prema tekstu Nenada Stazića i u režiji Roberta Raponje. Izvedena je u nastavku svečane sjednice za Dan Grada Požege i Grgureva, kao zajednička produkcija Grada i Umjetničke akademije iz Osijeka.

Politički život kroz likove gradonačelnika i gradskih senatora, ne baš sasvim izmišljenog grada (a možda i Požege) opisan je naizmjeničnim slikama nekadašnjeg, ali i suvremenog života male gradske sredine, u posprdnoj afektaciji, kako to i priliči političkoj ironiji. Korajac zasigurno nije imao niti u primisli što će se dogoditi njegovim likovima kad ih je stvarao. Oni su, eto, doživjeli svoju suvremenu transformaciju, ali i pokazali da su neke ljudske osobine i situacije trajne, i da se ponavljaju kroz politički i javni život provincije i u današnje vrijeme. A kako je to danas, prikazano je kroz sjednicu gradskog vijeća, u koju su ušli prepoznatljivi likovi aktualnog saziva, da bi u jednoj od slika oni doista i progovorili poznatim sadržajima i glasom s nedavno održanih tiskovnih konferencija lokalnih političara.

Usporedne slike različiitih vremena i situacija možda i jesu poanta auverganskih senatora, alias današnjih požeških vijećnika. Ova predstava sigurno nastavlja i dalje živjeti s nekim novijim dopunama iz aktualnog političkog života. Tema neće nedostajati, a humor na vlastiti račun, kažu, najzdraviji je. Ako je tko pomislio da likovi nisu posve izmišljeni, na njemu je da si sam na to pitanje i odgovori ili da još jednom pogleda predstavu.


{yoogallery src=[/images/stories/senatori/] width=[140]}