Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek posjetila je danas sa suradnicima grad Požegu.

Tijekom susreta s gradonačelnikom Vedranom Neferovićem, pročelnicom Jasminkom Vodinelić i ravnateljicama triju gradskih kulturnih ustanova Aleksandrom Pavlović, Valentinom Neferović i Majom Žebčević Matić razmatralo se o aktualnim problemima poput dotrajalosti zgrade Gradskog muzeja ili nedovršenog objekta Gradske knjižnice i čitaonice.

- U Požegi smo u prvom redu zato jer se ovdje održava sjednica Međudržavnog povjerenstva za povrat umjetnina između Republike Hrvatske i Republike Srbije. Iskoristili smo priliku i za razgovor sa gradonačelnikom Vedranom Neferovićem o prostornim problemima Gradske knjižnice i Muzeja. Informacije smo dobili i o nizu programa i projekata koji se pripremaju u ovim ustanovama, čime sam zadovoljna, bez obzira na prisutne prostorne probleme. Vidim da će biti prijava i za Europski socijalni fond, a Ministarstvo kulture će vidjeti kako može pomoći u rjšavanju problema Gradske knjižnice te ubrzavanju radova na tom velikom investicijskom projektu - rekla je ministrica Nina Obuljen Koržinek, dodajući da je ministarstvo za knjižnicu ove godine osiguralo dva milijuna kuna, a ukazala se potreba i za većim ulaganjima.

Za obnovu zgrade Gradskog muzeja biti će potrebno projekt prijaviti za financiranje kada bude otvoren sljedeći javni poziv za obnovu kulturne baštine iz europskih strukturnih fondova. Gradonačelnik Vedran Neferović naglasio je kako je zgrada Gradskog muzeja spremna za natječaj obnove kulturne baštine jer su nakon desetak i više godina riješeni i imovinsko-pravni odnosi vezani uz taj objekt.

04042017 096

TEKST I FOTO: Hrvoje Kusik