Riječ je o komediji koja se bavi pitanjem što je to obitelj  te u kojoj mjeri dopuštamo da mišljenje okoline utječe na naše odluke i naš život. Ivor, Morana i Petra bore se sa svojom svakodnevicom i pokušavaju izgurati dan po dan u vrtlogu usamljenosti, nesposobnih šefova, pelena, bezglutenskih palačinki, vrtića, održavanja veza putem Skypea, društvenih pritisaka, bračnih kriza, savršenih mama koje nabijaju komplekse, podijeljenog skrbništva i pokvarenih aparata za kavu. 

Iza ograde zaviruje ispod površine i preispituje u kojoj smo mjeri sami odgovorni za vlastitu sreću. Morana je majka dvoje male djece koje odgaja praktički sama jer joj muža nikad nema doma, Ivor je svježe razveden i pokušava se pomiriti s činjenicom da više ne živi sa svojim djetetom, a Petra pokušava održati vezu na daljinu i objasniti svojim roditeljima da ne želi djecu. Troje ljudi koji pokušavaju posložiti svoje živote, tri dvorišta koje dijeli ograda, tri vrste obitelji i okolina koja osuđuje, pametuje i neumorno zabada nos tamo gdje mu nije mjesto. Uz tri glavna lika koji nose čitavu radnju u predstavi se pojavljuje još šest "usputnih" likova dušobrižnika koji iz prikrajka promatraju što se događa u tuđim dvorištima kako bi mogli dijeliti lekcije i savjete.

Predstavom "Iza ograde" nastavljena je suradnja Gradskog kazališta Požega sa dramskom spisateljicom Ninom Horvat po čijem je tekstu prošle sezone postavljena i predstava "Nespojivi". Redateljica je Jelena Hadži-ManeV, autorski tim čine još i scenografkinja Marta Crnobrnja, kostimografkinja Lucija Prstec-Smolčec te skladatelj Darko Horvat. U predstavi glume Helena Minić Matanić, Mladen Kovačić i Marijana Matoković. I dok je Kovačić prošle godine igrao u "Nespojivima", Helena Minić Matanić posljednji je put surađivala sa Gradskim kazalištem prije 15-tak godina, glumeći u predstavi "Arapska noć". Dan kasnije, 17. veljače pred prepunim gledalištem održana je i repriza "Iza ograde“.

20190216 212524

 Fotografije ustupio Dalibor Nedela.