Ženski orkestar - HNK u Šibeniku

Ženski orkestar - HNK u Šibeniku

Početak 13.05.2022 20:00

At Gradsko kazalište Požega

Posted by Marija

Categories: Kazališne predstave

Hits: 276


„Ja sam davala solističke koncerte“, gordo i ogorčeno kaže Patricija, članica ženskog orkestra francuskog dramatičara Jean Anouilha. Patricija, Suzana, Ermelina, Pamela i Leone pod vodstvom šefice orkestra Gospođe Ortanz sviraju i zabavljaju publiku u restorana mondenog lječilišta na obali, u nekom nedoređenom vremenu i na nekoj neodređenoj lokaciji.
Ta lokacija podjednako bi mogla biti Fellinijev Rimini, opatijska rivijera ili terasa hotela Jadran. Naravno, takve terase dio su povijesti i kolektivne mitologije Mediterana, ali oduvijek su ujedno bile svojevrstan muzičarski limb, mjesto na kojem ufanja i nade nestaju uvučene u koloplet negiranja stvarnosti ili poricanja vlastitih ambicija. Ženski orkestar je djelo koje spada u “škripeće komade” Jean Anouilha, ciklus u kojem se ovaj veliki dramatičar koncentrirao na farsu kao način izričaja. Satirične komedije iz ovog perioda smještene su u svijetu "svakodnevnih ljudi" čije dvojbe i nadanja autor izvrgava okrutnom podsmijehu. Kroz takav klasični narativni tekst u predstavi se očitava i pomalo čehovljanska atmosfera učmalosti, čežnje, čekanja i nemogućnosti promjene (jer moje diplome ovdje ništa ne znače), spojena s farsičnim mediteranskim ugođajem ljetovališta. Jer, što je za klasično obrazovane i ambiciozne glazbenice svirka na pozornici hotelske terase nego neka vrsta poraza; ukleto mjesta s kojeg se očajnički želi pobjeći i s kojeg je gotovo nemoguće pobjeći, barem do sljedeće kratke pauze za osvježenje i odmor. Ipak, kako predstava odmiče ansambl izlazi iz okvira drame stvarajući i vlastitu priču, a u tom autorskom tekstu mitska kratka pauza možda zaista može značiti slobodu i izlaz.
Mirna Rustemović
Igraju:
Suzana: Franka Klarić
Gđa Ortanz: Marina Redžepović
Patricia: Gloria Dubelj
Pamela: Ana Perković
Ermelina: Iva Šimić
Pijanist: Ivan Čuić
Dramaturgija i adaptacija teksta: Mirna Rustemović
Scenski pokret: Larisa Lipovac Navojec
Glazba: Ivan Pešut
Scenografija: Frane Celić
Kostimografija: Ana Mikulić
Oblikovatelj svjetla: Josip Bakula

Cijena ulaznice: 50.00 kn (studenti i umirovljenici: 40.00 kn)
Rezervacije: 034/273-161, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., FB
Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave.