Jezične varijacije - Binocular teatar

Starting on 16.03.2018 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 609

Po motivima priča Nikole Kakovčevića 'JEZIČNE VARIJACIJE'  jedna priča na 12 različitih načina.

Glume:

ANTONIJA STANIŠIĆ,

DAVOR SVEDRUŽIĆ

Glasove posudili: Drago Celezić, Dunja Sepčić, Jadranka Krajna

Maska : Newman, Commedia mask company, Bali

Režija Borna Armanini

U njoj glume dvostruka dobitnica nagrade Hrvatskog Glumišta talentirana Antonija Stanišić (članicaDK Gavelle), i nagrađivani simpatični Davor Svedružić (član GK Komedija).

Riječ je o glumačkoj igri u paru, kojemu je poigravanje sa narječjima samo jedna od stavka ove nesvakidašnje predstave.

Varijacije u ovoj predstavi nisu samo različitosti narječja, već su i različitosti stilova. Ideja je krenula od istraživanja filološkog odsjeka na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, gdje se izdavao časopis „Govor“. I tako se u jednom od tih brojeva „Govora“ iz 1988. mogla naći ova kratka studija na nekoliko nacionalnih, ali i regionalnih narječja. Obuhvaćala su 8 različitih narječja koja su otkrivala bogatstvo Hrvatskog jezika. Upravo je ova ljubav prema jeziku bila pokretač predstave: pokušati kroz jezik doći do istinske predođbe jednog specifičnog geografskog, karakternog i duhovnog krajolika.

Kada se ovi duhovni krajolici objedine, i stave na jedno mjesto dobiva se osjećaj različitosti koja veseli.

Varietas delektat. Nakon niza godina traženja glumaca koji bi uopće razumjeli ovakvu vrstu rada ovoga su se uhvatili Antonija Stanišić i Davor Svedružić, kao stanovitog predloška za ono što smatramo najvećim u glumačkoj umjetnosti – igrom.

Odavno nam je Huizinga objašnjavao to kako su sve to ljudske igre, no ima naroda koji glumu smatraju igrom. Ona općenito uživa povlašteni status u kazališnim pojmovnicima, dok se kod u našoj konzervativnoj sredini pojam igre vrlo malo koristi i prepoznaje… U smislu da je salonska drama prevladavajući oblik osjećanja dramskog, a ono igrivo, poetično i drukčije stalno izmiće.

Cijena ulaznice: 50,00 kn, studenti i umirovljenici: 40,00 kn

Informacije i rezervacije od 1. ožujka 2018. na tel. 273/161.