Izložba lutaka u galeriji "Ciraki"

Izložba lutaka u galeriji "Ciraki"

Početak 25.11.2021 17:00

At Gradsko kazalište Požega

Posted by Marija

Categories: Izložba slika

Hits: 85


Izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku neko će vrijeme uljepšavati galeriju „Ciraki“ Gradskog kazališta Požega. Radovi koje ćete moći vidjeti na izložbi samo su jedan mali prozor u njihov svijet. Osim budućih oblikovatelja i lutkarskih tehnologa, na Odsjeku za kreativne tehnologije izučavaju se i budući scenografi i kostimografi. Kroz preddiplomski sveučilišni studij Dizajn za kazalište, film i televiziju, studenti se upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama iz sva tri područja jednako, dok na diplomskoj razini izabiru jedan od tri smjera; Lutka, Scenografija ili Kostimografija za kazalište, film i multimediju.
Posjetitelji će se na izložbi moći upoznati s raznim vrstama lutaka - ginjolima, zijevalicama, paravanskim lutkama, stolnim lutkama te marionetama. Često kažu da lutka dobije dušu kada joj animator udahne istu kroz pokret i glas, no neke od glavnih odlika njezina karaktera nastaju puno ranije – pri samom njezinom nastanku. Zbog toga je važno naglasiti da studenti prilikom rada na lutkama uz mentorstvo profesora prolaze sve faze procesa – od idejnog oblikovanja lutke i dizajniranja njezinog karaktera, osmišljavanja mehanizama, do izrade svakog njezinog elementa. Dakle, oni su njezini potpuni autori.
Lutke koje ćete moći vidjeti na izložbi nastale su pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen i asistentice Ivane Živković u okviru kolegija Oblikovanje karaktera lutke 2 te izv. prof. ArtD. Ria Trdin i asistentice Sheron Pimpi Steiner na nastavi Oblikovanje i tehnologija lutke 1,2 i 3; a neki od radova su i studentski završni i diplomski ispiti koji su nastali u suradnji s glumcima – animatorima s Odsjeka za kazališnu umjetnost.
Osim lutaka, moći ćete vidjeti i radove nastale na kolegiju Scenskog kiparstva kod doc. art. Dejana Durakovića.

Studenti koji izlažu svoje radove:
Lucija Reljac
Ivona Čačulović
Petra Mađerić
Ivana Bašić
Sara Baričević
Aleksandra Vukičević
Bruna Nakić
Lorna Kalazić Jelić

 Otvorenje izložbe je 25. studenoga 2021. godine s početkom u 17 sati.
Vidimo se u galeriji „Ciraki“