Kod Arke u osam

kod arke osam tnUlrich Hub jedan je nadasve interesantan i duhoviti njemački dramatičar koji piše i za djecu. Osobno sam se s njim, kao autorom, susreo po drugi put i drugi put ga postavljam u jednom kazalištu u Hrvatskoj. Ulrich Hub je gledajući mu tekstove za djecu fasciniran pingvinima. Prvi tekst „Najdebljipingvin s pola“, zatim „Pingvini ne znaju ispeći kolač sa sirom“ koji je doživio i Hrvatsku izvedbu.

I “Kod arke u osam“ nastao 2006 godine. Sam nastanak teksta je nadasve zanimljiv. U jesen 2004. godine rodila se ideja potražiti kazališta koja će, autorima po njihovom izboru, dati zadatak da napišu tekst za djecu ispod deset godina koji će postaviti pitanje: što je ili tko je Bog? Unutar te ideje  nastao je i tekst „Kod arke u osam“, a praizvedbu je doživio 6. travnja 2006. godine u Karlsruheu.Od te godine taj interesantan i zanimljiv tekst traži svoju Hrvatsku pozornicu i našao ju je konačno2014. godine u Gradskom kazalištu Požega. Kako je Ulrich Hub riješio pitanje na koji način govoriti o Bogu? Odlučio se za antropomorfne figure i odmah je time našao materijal za komad - potop. Njegova tri pingvina, veliki poput djece; gegava hoda kojim podsjećaju na klaunove, s bijelim prslucima i crnim frakovima. Takva tri pingvina mogu posve otvoreno i direktno postaviti pitanja o Bogu i svijetu, a da ne upadnu u kič i dječju neozbiljnost.

Tko smije na Arku? Od svake vrste po dvoje? Ali tri su pingvina. Oni jednostavno ne mogu ostaviti svoga prijatelja. Što učiniti? A što će na to reći Noa? S ovim zamršenim pitanjima počinje komad, a završava kao mala himna prijateljstvu i solidarnosti. Završava onako kako bi trebala završiti svaka životna priča o prijateljstvu i solidarnosti. Sretno i u ljubavi. S dugom na nebu.

Režija i prijevod: Damir Mađarić

Scenografija: Marta Crnobrnja

Kostimografija: Marija Šarić Ban

Scenski pokret: Justina Vojaković-Fingler

Glazba: Tin Tonković

Oblikovanje svjetla: Goran Krmpotić

Oblikovanje tona: Ivan Bajt

Glume: Mirel Huskić, Justina Vojaković-Fingler, Dario Hak/ Ivan Vukelić, Ankica Ivanković

Glas: Ivan Bajt

Rekviziti: Marija Matijanić

Izrada kostima i garderoba: Ljiljana Rodić/ Marina Milaković

Scenski poslovi: Renato Pok

Dizajn plakata i knjižice: Marija Matijanić

Fotografija: Hrvoje Kusik

View the embedded image gallery online at:
https://www.gkp.hr/repertoar/159-kao.html#sigProId37cb933a95