Helverova noć

mali helverHelverova noć je glas autora o pravu čovjeka da bude drugačiji. Drama o ljudima pod pritiskom. U mračnoj, klaustrofobičnoj sobici dvije osobe žive boreći se za svakodnevno preživljavanje. Za Karlu je briga za bolesnog Helvera cijena za oprost zbog životnih neuspjeha. Djetinjastog Helvera fascinira grupni fanatizam i posebno ga privlači nasilje i okrutnost. Uskoro oboje postaju žrtve ideološke mržnje.  

 

 

 

 

 

 

 

 

Helverova noć - Gradsko kazalište Požega

tekst: Ingmar Villqist

mentor i prijevod: Jasmin Novljaković

igraju: Marijana Matoković i Vanja Jovanović

scenografija i kostimografija: Zdenka Lacina

Helverova noć je glas autora o pravu čovjeka da bude drugačiji. Drama o ljudima pod pritiskom. U mračnoj, klaustrofobičnoj sobici dvije osobe žive boreći se za svakodnevno preživljavanje. Za Karlu je briga za bolesnog Helvera cijena za oprost zbog životnih neuspjeha. Djetinjastog Helvera fascinira grupni fanatizam i posebno ga privlači nasilje i okrutnost. Uskoro oboje postaju žrtve ideološke mržnje. „Helverova noć“ se smatra jednom od najuspješnijih poljskih suvremenih drama. Na sceni je dvoje junaka – Karla i Helver, ali ima ih jako puno i izvan scene, i mada ih ne vidimo, njihovo je sudjelovanje vrlo intenzivno, jer u konstrukciji drame su dvije akcije.  Ta vanjska, koje naizgled nema, smješta dramu u vremenu i „povijesnom“ kontekstu.  Ona je i pokretač, motor druge akcije koja se događa na sceni u Karlinom stanu. Čujemo zvukove uličnih manifestacija, gradske glazbe, krikove prestrašenih ljudi koje izvlače iz stanova. Ono što je u stanu je u kontrastu s vanjskim svijetom – u Karlinom stanu je tiho i uredno, život teče organizirano do posljednjeg detalja. Akcija se završava kad se obje akcije (vanjski i unutarnji svijet) susretnu, a emocije dostižu kulminaciju. 

Ingmar Villqist – Jarosław Świerszcz – dramski pisac i redatelj, povjesničar umjetnosti. Osnivač Kazališta Kriket u Chorzowu. „Helverova noć“ je njegova prva drama. Autor dvadesetak drama i romana, prevođen na engleski, francuski, bugarski, njemački, talijanski. Drame su mu igrane u brojnim poljskim kazalištima i diljem svijeta.