Palac Sim palac Tam

palac sim plakat 1 Nova predstava Gradskog kazališta Požega i Kazališta Virovitica, inspirirana je slikovnicom  popularne i nagrađivane hrvatske spisateljice i dramatičarke koju su proslavila njezina djela za  djecu i mlade, Silvije Šesto.

 

 

 

 

 

 

 

 

a predstava Gradskog kazališta Požega i Kazališta Virovitica, inspirirana je slikovnicom popularne i nagrađivane hrvatske spisateljice i dramatičarke koju su proslavila njezina djela za djecu i mlade, Silvije Šesto.

 

Radi se o prokušanom receptu – njime se virovitičko kazalište nadovezuje na prošlosezonsku inscenaciju Gospodina Mraka i tri bijela šeširića. Damir Mađarić uhvatio se ukoštac sa režijom ove priče o djevojčici Sonji i njezina dva palca koji su zapravo metafora njezine raspolućene osobnosti. Točnije, oni predstavljaju dva suprotstavljena principa čiji će konflikt označiti dogodovštine glavnog lika kroz čitavo njezino djetinjstvo i odrastanje. Pritom se junakinja suočava s problemima u školi, kao i s iskustvom zaljubljivanja, te u radnji slikovnice, pa tako i njezine adaptacije, ni u jednom trenutku ne dolazi do odstupanja od zadane linije u Sonjinom sazrijevanju. Dramsku situaciju Mađarić je, zahvaljujući suradnji s iznimno posvećenim i energičnim glumicama, razigrao songovima, koreografijom, efektnom vizualnošću, uz komičke gegove kakvi mjestimično prizivaju duh slapstick komedije i(li) crtanog filma. Kontrast crne i bijele boje koji pritom dominira likovnim odnosno kostimografskim rješenjima u predstavi reprezentant je upravo već spomenute dvojnosti i rascjepa osobnosti djevojčice. U takav redateljski i glumački koncept izvrsno se uklopila glazba Igora Bakse, skladno se sjedinivši sa zbivanjima na pozornici, podcrtavajući njihovu važnost, markirajući značajne momente. Važno je pritom napomenuti kako se u slučaju ove predstave ne radi o kazališnom ostvarenju koje bi djeci kao članovima publike podilazilo ili pak, s druge strane, držalo moralnu prodiku, već je njezina strategija radije postavljati pitanja, ali ne bez daška osvježavajućeg humora te vesele i temperamentne igre.                                                                                                                                                                                        

Redatelj:Damir Mađarić

Scenograf:Davor Šunk

Kostimografkinja:Vanda Grba

Skladatelj:Igor Baksa

Oblikovatelj svjetla:Damir Gvojić

Igraju: Snježana Lančić Prpić, Vlasta Golub, Sara Lustig