Smjehuljica i mrgud

69711078 1212619775590804 7344995152538107904 oPredstava na scenu dovodi dva oprečna karaktera: veselu i vječno nasmijanu Smjehuljicu i uvijek namrgođenog i nezadovoljnog Mrguda. Na prvi pogled Smjehuljica nema razloga za smijeh. Ona je jedna od onih mnogobrojnih kojima je rat u njihovoj zemlji razorio obitelj i ukrao djetinjstvo. Sa skupinom izbjeglica noseći i čuvajući cvijet koji joj je jedini ostao kao metafora toplog doma, Smjehuljica pjevajući, plešući i smijući se prolazi nepoznatim krajevima nadajući se da će jednoga dana u nekom dalekom gradu „gdje su kuće sve do neba” naći svoje roditelje.

 

Taj njezin smijeh naravno nije ona nevoljna reakcija na vanjske i unutarnje podražaje, on je ekspresija pozitivnih emocionalnih stanja i snage ljudskog duha. Njoj suprotstavljen je Mrgud koji premda zapravo nema egzistencijalnih problema svaku pa i najmanju životnu nevolju doživljava tragično i „ne može naći razlog za smijeh”.
Njihov kratki susret postat će rasplesan, razigran i raspjevan i zahvaljujući Smjehuljici Mrgud će shvatiti „da je sve razlog za smijeh”. A što nam drugo i preostaje nego da se svemu smijemo!

Glume: Marijana Matoković i Hrvoje Zalar

Autor teksta: Hrvoje Zalar

Režija: Jelena Hadži-Manev

Scenski pokret: Maja Đurinović

Scenografija i kostimografija: Tončica Knez

Kreacija i izrada lutke: Ljubica Suturović i Arsen Ćosić

Glazba i stihovi: Hrvoje Zalar