MALA ŠKOLA KAZALIŠTA

Mala škola kazališta (MŠK) pri Gradskom kazalištu Požega postoji u kontinuitetu od 1996. godine i obuhvaća grupe od dvadeset do trideset sudionika. Cilj formiranja ove skupine bio je usmjeren u dva pravca i to u odgojno-obrazovnom i kulturnom djelovanju.

Svaki oblik izražavanja djece u kojem su stvarni ili izmišljeni događaji predstavljeni s pomoću odigranih uloga i situacija donosi djeci neka nova iskustva te ima za cilj formiranje slobodnih, stvaralačkih i odgovornih individua. Paralelno s tim razvijaju se i neke druge pozitivne osobine, kao što je aktivno rješavanje sukoba, samoučenje, snalaženje u različitim životnim situacijama i slično.

Usmjereno i svrsishodno utrošeno slobodno vrijeme utire put k pravilnom rješavanju problema protiv svih oblika ovisnosti, brigom za populaciju s posebnim potrebama, izgradnjom pojačane osjetljivosti za sve probleme, kao i skrb o darovitoj djeci kako bi njihove sposobnosti došle do punog izražaja. Trajno raditi na osobnom razvoju i stvarati zaljubljenike i poklonike kazališta naš je stalni zadatak.

Istina o životu ne može se ispričati, istinu moramo otkriti sami. I zato smo tu, da učimo uvažavati mišljenja drugih, razvijati zajedništvo, vrednovati pozitivne osobine kao i poticati maštu i originalnost, uvijek polazeći od pozitivnog i motivirajućeg.

Proteklih godina „mali kazalištarci“ bili su vrlo aktivni i s oduševljenjem sudjelovali u kulturnim aktivnostima grada.

Tako radeći dva puta tjedno adaptirali smo književne tekstove, kreirali svoje samostalne uratke, provodili strukturirane improvizacije, radili po principima Forum teatra, sudjelovali na Europskim dramskim susretima, surađivali s udrugom „Mi“ (Udruga roditelja djece s posebnim potrebama), predstavljali naše kazalište u drugim gradovima i priredili niz predstava za našu vjernu publiku.

I upravo zbog toga nastavljamo dalje raditi s djecom. Svojim angažmanom utkat ćemo u njihove osobnosti dva uzvišena dara, a to su korijeni odgovornosti i krila neovisnosti.