tri stoljeća kazališne tradicije

Vječno dijete (Večni otrok) - Slovensko ljudsko gledališče Celje

Početak 29.11.2021 19:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 681

Duboko proživljeno glumica Manca Ogorevc donosi ispovjednu priču majke noć uoči odlaska u prvi razred njenog šestogodišnjeg sina, dječaka Yotama koji ima Down sindrom. To je trenutak, kada ga mora pustiti iz sigurnog obiteljskog okružja u svijet samostalnosti, ali i okrutnosti koji "društvo zdravih" pokazuje prema osobama s mentalnim poteškoćama. Moralne dvojbe, prihvaćanje, strahovi, suočavanje s (ne)razumijevanjem društva, napuštanje i distanciranje prijatelja, brojni izazovi koje donosi roditeljstvo djeteta "čija je nevinost beskonačna", a koje je drugačije zbog kromosomskog poremećaja koji sprečava normalan fizički i mentalni razvoj djeteta - sve je to dio kazališne predstave snažnih emocija iz produkcije Slovenskog ljudskog gledališča iz Celja. Riječ je o monodrami nastaloj 1986. godine Nave Semel (1954.–2017.) iznimno uspješne, višestruko nagrađivane izraelske, međunarodno priznate spisateljice, dramatičarke, libretistice i prevoditeljice. "Večni otrok" gotovo dokumentaristički kroz monolog majke Maye slika okrutnost vanjskog svijeta prema onima koji su drugačiji jer imaju Down sindrom. Nakon rođenja Yotama, koji je njihovo drugo dijete, neki od prijatelja ih zauvijek napuštaju, neki se distanciraju, treći se opravdavaju…

Susjedi ih izbjegavaju ili kada ugledaju "ono dijete" prelaze ulicu. Rijetki su spremni prihvatiti da dijete ima poteškoće i da iako je "izvana" drugačije, nosi u sebi emotivnu toplinu i beskrajnu dragost i iskrenost koja nadmašuje i onu "zdravih" ljudi. I dok se i Mayin suprug David zatvara u sebe i sve svoje slobodno vrijeme trči, zapravo bježi do suočavanja, Mayina baka Erika jedna je od rijetkih koja je sa svojim unukom imala iskren odnos pun razumijevanja. Dijelovi predstave u kojima Manca Ogorevc kao Maya govori o odnosu bake i unuka upotpunjeni su i prekrasnim animacijama i najpoetičniji su dio predstave.

Autorica teksta: Nava Semel
Prevoditeljica: Alja Predan
Režiser, scenograf, kostimograf: Yonatan Esterkin
Dramaturginja: Tina Kosi
Autor glazbe: Anže Čater
Autor videa i animacije: Rok Predin
Lektor: Jože Volk
Lektor za engleski jezik: Noah Charney
Oblikovatelji rasvjete: Yonatan Esterkin, Uroš Gorjanc
Oblikovatelj videoprojekcije: Uroš Gorjanc

 Igra: Manca Ogorevc

Inspicijent: Anže Čater
Majstor rasvjete i vođa videoprojekcije: Uroš Gorjanc
Majstor tona: Drago Radaković
Dežurni tehničar: David Vitez
Oblikovateljice maske: : Marjana Sumrak, Andreja Veselak Pavlič
Garderobijerke: Melita Trojar, Mojca Panič
Rekviziterka: Manja Vadla
Majstor scene: Gregor Prah
Pomočnik vođe tehnike: Rajnhold Jelen
Vođa tehnike: Miha Peperko
U predstavi je također korištena glazba: El male rachamin (posmrtna židovska molitva), Hava nagila (židovska narodna pjesma), Yalduti hashniya (Matti Caspi, Ehud Manor), Fool on the Hill (The Beatles), Instant Karma (John Lenon), Sancta Maria (Johannes Schweitzer, izvedba: Komorna vokalna zasedba Gimnazije Celje – Center)

Ulaz slobodan!
Informacije i rezervacije na: 034/273-161 ili putem Facebooka od 2. studenog 2021.

 

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta