tri stoljeća kazališne tradicije

Slučaj maturanta Wagnera

    wagner najzadnji

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matkovićevo prvo dramsko djelo Slučaj maturanta Wagnera napisano 1934., a izvedeno 1935. bilo je očito pobuna protiv postojećeg sustava i društva u kojem je živio. 

Tonka će sutra

   tonka str 1.

...Sutra je toliko bolje od danas. Danas je tako lijepo vrijeme, mogu se igrati, voziti romobil, igrati badminton....

Zuboland

IMG 20220907 WA0007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dorijan je sedmogodišnji dječak koji jako voli jesti sladoled, slatkiše i grickalice. Baš kao i većina djece. Ali ono što nikako ne voli, to je redovito prati zube nakon obroka. To je savršena prilika za dvije malene bakterije, Dodu i Dadu, da napadnu Dorijanove zubiće i naprave mu karijes na zubima.

Romanca o tri ljubavi

proba 1fff Šoljanov dramski tekst Romanca o tri ljubavi nastao je 1976. godine. Žanrovski određen kao sentimentalna farsa, jedna je od najpoetičnijih hrvatskih drama. 

Tena - kronika raspada jedne ljepote

PLAKAT 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasik hrvatske književnosti, iz pera "jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača", "Tena" je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti. 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta