tri stoljeća kazališne tradicije

Zuboland

IMG 20220907 WA0007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Dorijan je sedmogodišnji dječak koji jako voli jesti sladoled, slatkiše i grickalice. Baš kao i većina djece. Ali ono što nikako ne voli, to je redovito prati zube nakon obroka. To je savršena prilika za dvije malene bakterije, Dodu i Dadu, da napadnu Dorijanove zubiće i naprave mu karijes na zubima.

Romanca o tri ljubavi

proba 1fff Šoljanov dramski tekst Romanca o tri ljubavi nastao je 1976. godine. Žanrovski određen kao sentimentalna farsa, jedna je od najpoetičnijih hrvatskih drama. 

Tena - kronika raspada jedne ljepote

PLAKAT 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Klasik hrvatske književnosti, iz pera "jednog od najvažnijih slavonskih pripovjedača", "Tena" je ispisana na dodiru realističke zagledanosti u pukotine jednog društva i modernističkih nagnuća autora, pri čemu nije lišena subverzivnosti. 

Guja u njedrima

 guja manji 2

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

  "Guja u njedrima" ("Snake In The Grass" 2002.) kazališni tekst poznatog i svjetski priznatog autora Alana Ayckbourna na zanimljiv i intrigantan način donosi dojmljivu i slojevitu priču.

         

Carevo novo ruho

bitmap car ''Carevo novo ruho'' jedna je od najpoznatijih bajki Hansa Christiana Andersena, danskog pisca i tvorca najvećih umjetničkih djela namijenjenih djeci.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta