tri stoljeća kazališne tradicije

kazlado 2-01 Kazališna manifestacija koja okuplja sve školske dramske skupine Požeško-slavonske županije s ciljem odgajanja publike i poticanja razvoja kazališne djelatnosti. Njezin edukativni karakter se očituje u radionicama za djecu i nastavnike. Manifestacija je i natjecateljskog tipa gdje stručni žiri odabire najbolju izvedbu iz redova osnovnih i srednjih škola. Zbog kazališne tradicije Zlatne Doline koja postoji već 300 godina ovu smo manifestaciju nazvali KaZlaDo – kazalište Zlatna Dolina. Predviđeni termin održavanja manifestacije je druga polovica mjeseca travnja. 

 

 

 

 

 

KaZlaDo 2019.

KaZlaDo 2018.

KaZlaDo 2017.

KaZlaDo 2016.

KaZlaDo 2015.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta