tri stoljeća kazališne tradicije

Romanca o tri ljubavi - PREMIJERA

Početak 10.03.2022 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 2015

Antun Šoljan: Romanca o tri ljubavi

Šoljanov dramski tekst Romanca o tri ljubavi nastao je 1976. godine. Žanrovski određen kao sentimentalna farsa, jedna je od najpoetičnijih hrvatskih drama. Četiri su glavna lika: Gospa, Službenica, Vitez i Kapelan, a radnja je smještena u vrijeme križarskih ratova dok mjesto radnje nije naznačeno iako se da naslutiti kako se zamak nalazi negdje u Francuskoj. Radnja je smještena u dva ambijenta: u Gospinu odaju i prostor pred kapelicom. Gospa i Službenica žive u zamku samotnim životom, a jedino društvo pravi im Kapelan koji osim što se brine o ružičnjaku, brine i o zamku i kreposti Gospe čiji je muž otišao u križarski rat. Očarana Vitezom, u hamletovskoj dilemi: Pasti ili ne pasti, to je pitanje! Gospa koja se zavjetovala vjernošću svom mužu-križaru, uspijeva nagovoriti Kapelana da je oslobodi njezina pojasa nevinosti. No, umjesto sebe Gospa noću nudi Vitezu svoju Službenicu dok je Vitez ujutro uvjeren kako je noć proveo s Gospom. U ovoj dvočinki riječ je o tri ljubavi - jednoj duhovnoj/duševnoj Gospinoj, drugoj tjelesnoj Službeničinoj i trećoj Vitezovoj usmjerenoj k ptici slobode. Lajtmotiv ruže toliko je izražen u tekstu da je upadljiv: ruža, ružin grm, ružičnjak, crne ruže. Čak i kad odlazi u gotovo sumanutu potragu za pticom, Vitez spominje ruže: Čujete pticu? O kako me mami, obećava vrt još neviđenih ruža.
Jednostavna fabula pisana u stihu, u molierovsko-shakespeareovom duhu, propitkuje smisao ljubavi i života - čije odgovore tražimo i danas, dobiva time svevremenost; a Šoljan koristeći stihove umjesto govornog jezika upućuje na težnju za oživljavanjem tradicije u književnosti i njezinim eksploatiranjem u svrhu stvaranja suvremenog djela.

REDATELJ: Robert Raponja
GLUME: Marijin Kuzmičić, Katica Šubarić, Anabela Sulić, Matko Trnačić
KOSTIMOGRAFIJA: Nina Silobrčić
IZRADA KOSTIMA: Zvonko Majdiš
SCENOGRAFIJA: Nina Silobrčić i Marija Matijanić
SKLADATELJ I SCENSKA GLAZBA: Marijin Kuzmičić
MAJSTOR SVJETLA: Goran Krmpotić
MAJSTOR TONA: Dario Hak
SCENSKI POSLOVI: Renato Pok
GARDEROBIJERKA: Ljiljana Rodić
DIZAJN PLAKATA: Marija Matijanić
VIDEONAJAVA: Dario Hak
FOTOGRAFIJA: Hrvoje Mikolčević
PRODUKCIJA: GRADSKO KAZALIŠTE POŽEGA / PREMIJERA: 10.3.2022.


Cijena ulaznice: 50.00 kn (studenti i umirovljenici: 40.00 kn)
Rezervacije: 034/273-161, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., FB
Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom od 10 do 12 sati te sat vremena prije početka predstave

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta