tri stoljeća kazališne tradicije

Vučica iz Gorskog Kotara - Mala škola kazališta u Pleternici

Početak 10.06.2022 18:00
Categories: Kazališne predstave
Hits: 134

U hrastovoj šumi, u srcu Slavonije, jedan usamljeni vuk je neprestano zavijao i tugovao zbog samoće… No, njegovo zavijanje smetalo je ostalim životinjama u šumi: zečevima, sovama, lisici pa su se obratili za pomoć kralju šume – Lavu. Nakon promišljanja i vijećanja, odluka je pala - vuku treba dovesti vučicu!
Tko je od šumskih životinja najhrabriji i tko se uputio u Gorski kotar po vučicu, saznat ćete u ovoj pokaznoj predstavi koju su pripremili polaznici Male škole kazališta – Pleternica.

Voditeljica: Kornelija Marks

Izvode:

Marta Harmicar – sova
David Đuro Đurić – vuk, Slavonac
Mirta Kovačević – vučica iz Gorskog Kotara
Nikol Jozić – pripovjedač
Antonela Banožić – sova
Lana Bilmez – lisica, pripovjedač
Petra Kladarić – zec, pripovjedač
Fabijan Bello - lav

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta