tri stoljeća kazališne tradicije

Slučaj maturanta Wagnera - Gradsko kazalište Požega

Početak 18.11.2022 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 1429

O predstavi:

Matkovićevo prvo dramsko djelo Slučaj maturanta Wagnera napisano 1934., a izvedeno 1935. bilo je očito pobuna protiv postojećeg sustava i društva u kojem je živio. Drama prikazuje oca kako svojim nerazumijevanjem uništava vlastitog sina koji se lomi između zatečenih vrijednosti i odnosa prema životu i njegova pokušaja da stvori svoj sistem vrijednosti. Premijera je izazvala javnu sablazan, burno odobravanje mladeži, ali i oštre reakcije provladinog tiska te bansku zabranu nakon treće izvedbe. Budući da je autor tada bio dvadesetogodišnjak smatralo se to mladenačkom pobunom, gotovo autobiografskom dramom, međutim ta je drama bila pokazatelj Matkovićeva osnovnog umjetničkog creda da umjetnost mora kritizirati društvo, ali tako da mu ukazuje na probleme ne bi li ga navela na promjene nabolje. Drama koja ima značajno mjesto u hrvatskoj dramaturgiji, ali zaboravljena za scenu. Kako bismo i danas iščitavali ovu mladenačku dramu i kako je približiti današnjem mladom gledatelju?

Glume:

Filip Wagner, viši državni računski činovnik – Ivan Ćaćić

Lucija Wagner, njegova žena – Antonija Stanišić Šperanda

Emil Wagner, njihov sin, maturant – Matko Trnačić

Rikard Dorić, njegov prijatelj – Grgur Grgić

Franjo Puceljski, Emilov kolega - Karlo Bernik

Lenka, služavka kod Wagnerovih – Selena Andrić

 

Redatelj: Jasmin Novljaković

Scenografija: Jasmin Novljaković

Kostimografija i scenski pokret: Jasminka Petek Krapljan

Oblikovanje svjetla: Goran Krmpotić

Glazba: Igor Valeri

Ton majstor: Dario Hak

Majstor scene. inspicijent: Renato Pok

Garderobijerka: Ljiljana Rodić

Dizajn plakata i  programske knjižice: Marija Matijanić

Produkcija: Gradsko kazalište Požega, studeni 2022.

Cijena ulaznice: 50.00 kn / 6,64 EUR (studenti i umirovljenici: 40.00 kn / 5,30 EUR)
Rezervacije: 034/273-161, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., FB
Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave.

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta