tri stoljeća kazališne tradicije

Sanjareva priča - PREMIJERA

Početak 11.03.2023 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 1159

Sanjareva priča, Borisa Senkera jest suvremeni kazališni moralitet koji govori o jedinstvenom ljudskom biću - Sanjaru koji mašta i stvara u svojim snovima i vizijama otvoreni grad za sve ljude u kojem bi rad mogao biti igra, zabava, oplemenjen ljepotom i mudrošću. Ujedno je to i kazališna priča o uzvišenim idealima koji se nastoje ostvariti usprkos trajnoj borbi između dobra i zla, hrabrosti i slabosti, upornosti i krhkosti, svetog i profanog, uzvišenog i banalnog.

Autor je upitan o simboličkim, metaforičkim i metafizičkim aspektima ljudskoga postojanja i vodi Sanjara kroz razna iskušenja i izazove, a u krizi njegova stvaralaštva suočava ga s bićima iz naše, ali i iz druge stvarnosti. Daje mu priliku da izoštri svoje stavove, da se očisti oholosti, pohote, pohlepe, bijesa i zavisti; te da se vrati i ojača one ideje, zamisli i emocije koje su se zrcalile u njegovim mladenačkim vizijama mogućeg i željenog života. Nadahnuće naš Sanjar pronalazi i crpi u skromnosti, poniznosti, samilosti, ljubavi, blagosti i darežljivosti.

Ova scenska igra puna je promjena, preobrazbi, transformacije i metamorfoze likova i situacija. Zaigrani izvođači svojim žarom tijekom igre isijavaju i iz njih teku emocije, misli, napjevi i različiti jezici (u predstavi se govori hrvatski, slovenski, talijanski, njemački i engleski jezik), a sve kako bi dočarali, ohrabrili i ojačali čovjekovu potrebu da ide ustrajno u smjeru svojih snova; i ma koliko oni bili nemogući i nevjerojatni, snovi su neizbježni da pročiste srce, um i dušu i da se dosegne lakoća postojanja i djelovanja.

Naša "Sanjareva priča" nudi današnji odgovor na sutrašnja pitanja.

AUTORSKI TIM

autor teksta: Boris Senker

redatelj: Robert Raponja

glazba: Massimo Brajković

oblikovanje glazbe: Antoaneta Radočaj Jerković

klavir: Davor Dedić

kostimografija: Nina Silobrčić

scenografija: Breza Žižović

scenski pokret: Sanela Janković Marušić

impro teatar i jezični savjetnik: Željka Flegar

asistent kostimografa i scenografa: Krešimir Tomac

oblikovatelj svjetla: Goran Krmpotić

majstor tona: Dario Hak

rekviziterka: Marija Matijanić

garderobijerka: Ljiljana Rodić

dizajn plakata: Krešimir Tomac

GLUMCI

Josip Kučan, Katica Šubarić, Lucija Subotić, Gabrijel Perić, Nikola Radoš, Davor Tarbuk, Anastasija Goško, Matko Trnačić, Matea Tustanovska, Domagoj Pintarić, Fran Hercog, Dorian Vicić, Ana Dora Bajto, Ana Lanšćak, Mathilde Vukosavljević, Gabrijela Redžić

ZBOR

Tena Labuhar, Anett Glavak, Petra Lion, Tamara Lisac, Paul Grubić, Goran Mandić, Mihael Ferčec

PRODUKCIJA

Gradsko kazalište Požega

Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Cijena ulaznice: 7 EUR / 52,74 kn (studenti i umirovljenici: 5,5 EUR / 41,44 kn)
Rezervacije: 034/273-161, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., FB
Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta