tri stoljeća kazališne tradicije

Zagrljaji - HNK u Zagrebu / UO 21:21

Početak 24.03.2023 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 292

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar nastavlja provođenje projekta organizacije gostovanja profesionalnih plesnih predstava "Svi na plesnu predstavu" uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. U suradnji s Gradskim kazalištem Požega unutar bogatog programa 2. DANA POŽEŠKOG KAZALIŠTA, 24. ožujka 2023. (petak) s početkom u 20 sati dolazi nam predstava "ZAGRLJAJI" u produkciji HNK u Zagrebu i UO 21:21.

AUTORSKI TIM PREDSTAVE:
autorica: Ksenija Zec
suautori i izvođači: Ema Crnić, Petra Hrašćanec, Livio Badurina i Krešimir Mikić
glazba: Nenad i Alen Sinkauz
scena: Igor Ruf
kostimi: Ana Fucijaš
svjetlo: Bojan Gagić
produkcija: 21:21 i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu
O PREDSTAVI:
Zagrljaji su koreografsko istraživanje u čijem je fokusu jedna od temeljnih ljudskih potreba; ona za tjelesnom komunikacijom, empatijom i nježnošću iskazivana kroz tjelesni čin grljenja, a koja izostaje u okolnostima pandemije s fokusom na mjeru socijalne distance i nemogućnost tjelesne komunikacije. Ako zagrljaj definiramo kao formu izražavanja tjelesne intime, bliskosti, simpatije ili ljubavi između dviju ili više osoba, postavlja se pitanje kako zabrana dodirivanja i grljenja utječe na promjene svakodnevnog ponašanja? Mijenjamo li mi bez tjelesnog kontakta odnos prema poimanju anatomskog krajolika vlastita tijela? Utječe li zabrana tjelesne bliskosti na promjenu kolektivnih rituala slavlja i/ili žalovanja. Tijekom zagrljaja naše tijelo izlučuje hormon oksitocin, koji inače ima veliku ulogu tijekom poroda i dojenja. Poznat i kao hormon ljubavi, on ima veliku ulogu u stvaranju odnosa između pojedinaca, važan je za povezivanje i osjećaj bliskosti i povezanosti koja se stvara u ljubavnim, prijateljskim i obiteljskim vezama. Imajući to na umu, kao i složenost međuljudske tjelesne komunikacije, koreografkinja kroz temu zagrljaja kreira svojevrsne portrete ljudi koje karakteriziraju različiti tipovi intimnosti, razotkrivajući lepezu naših potreba za bliskošću, koja nam je gotovo neobjašnjivo oduzeta.

Ulaznice po cijeni od 7 EUR/ 52,74 kn. (studenti i umirovljenici 5,5 EUR/ 41,44 kn.) možete rezervirati na www.ilijanaloncar.hr, na broj kazališta 034/ 273 - 161 te na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Rezervirane ulaznice se podižu isključivo sat vremena prije izvedbe na blagajni kazališta.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta