tri stoljeća kazališne tradicije

Propovijed - Teatar Erato

Početak 22.09.2023 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 456

Propovijed je dramska komedija s dva lika, autora Billa C. Davisa. Fokusira se na sukob generacija i stavova između župnika pred mirovinom i idealističkog đakona koji mu je dodijeljen. Otac Tim Farley vrlo je popularan među svojim župljanima zbog svog šarma, duhovitosti, jednostavnog ponašanja i zabavnih, ali nespornih propovijedi. Dolson je vatrogasac koji želi promijeniti Crkvu. Uživa napadati Farleyevu teologiju “pjesme i plesa” i njegovu sklonost piću. Smatra da je njegov poziv istjerati župljane iz učmalosti i samozadovoljnosti te postavlja neugodna pitanja poput: Zašto žene ne bi mogle biti svećenici?, Treba li privrženost između dva muškarca odobravanje? Zašto propovijedi moraju podilaziti župljanima? Čemu služe biskupovi savjetnici? itd. Farley se sviđa Dolsonov žar, ali mu sugerira lakši put, koji neće nikoga iritirati. Svaki čovjek ima nešto naučiti drugog pa i o tome kako obavljati svoju (svećeničku) dužnost.

Glume: Siniša Popović, Ivica Pucar i Ana Perković
Redatelj: Branko Ivanda
Scenograf: Miljenko Sekulić


Cijena ulaznice: 7 EUR / 52,74 kn (studenti i umirovljenici: 5,5 EUR / 41,44 kn)
Rezervacije: 034/273-161, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., FB
Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave 

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta