tri stoljeća kazališne tradicije

Tere i Luce - Kazalište Planet Art

Početak 26.06.2024 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 328

 „Tere i Luce“ je komedija. Crna. S elementima burleske. Ali i drame.
Ali je i satira. I krimić. I triler. I Rašomon.
Žanrovski bogata, pitka i intrigantna u sadržaju, visprena u dijalogu i prepoznatljiva u likovima, „Tere iLuce“ govori o nama danas i, kao svaka dobra komedija, pruža nam ogledalo. Tere i Luce nas izazivaju da se suočimo ne samo sa samima sobom, već i s pitanjem kako društvo i njegove vrijednosti utječu na nas i naše osobne vrijednosti, stavove, principe i odluke. Ako je društvo „proklizalo“, koliko daleko se mi osobno usudimo ići? Mislimo li da i mi imamo pravo zaći u crnu ili bar sivu zonu ako se društvo urušilo i ako u njemu prevladavaju takvi primjeri koji za sobom ne povlače nikakvu odgovornost? Pomislimo li „Zašto ne bih onda i ja…?“ dok ideali umiru sami i zaboravljeni, baš poput gospodina Zvonimira.
Uz obavezno cinično protupitanje koje ćemo sigurno čuti: „Zašto si Tere i Luce, hrvatske Thelma i Louise, dvije obične žene u potrazi za srećom u urušenom društvu u kojemu imaju malo šanse, ne bi tu šansu povećale…? Kad već sve ide k vragu…“
„Tere i Luce“ inspirirane su neizvođenim tekstom „No good deeds…“ S. Evansa koji je u potpunosti adaptiran za Hrvatsku. Sve počinje jednog kišnog jutra koje je trebalo biti obično, kao i sva prije njega, ali to je jutro zauvijek promijenilo njihove živote.
Tere i Luce donose nesvakidašnju odluku.
A što biste Vi učinili?

Uloge:
Tereza Roše: Anja Šovagović - Despot
Lucija Bambula: Nataša Janjić – Medančić
 
Redatelj, prevoditelj, autor adaptacije i scenograf: Marko Torjanac
Pomoćnik redatelja i koautor video materijala: Borna Tomić
 

Cijena ulaznice: 10 EUR (studenti i umirovljenici: 7 EUR )

Prodaja ulaznica u radno vrijeme blagajne kazališta: srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave

Kontakt: 099 273 1616

Klikni i kupi ulaznicu online!

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta