tri stoljeća kazališne tradicije

KaZlaDo 2016.

21. i 22. travnja 2016.

U Gradskom kazalištu Požega danas je svečano otvoren 2. Festival dramskih skupina osnovnih i srednjih škola “KaZlaDo”. U dva festivalska dana svoje kazališne uratke predstavit će 140 sudionika iz 11  osnovnih i  srednjih škola Požeško-slavonske županije. 

 Festival “KaZlaDo” pokrenuli su požeški kazalištarci kako bi pružili priliku mladim zaljubljenicima u kazališnu umjetnost da svoje umijeće, osim u školskim prostorima, pokažu i na pravoj kazališnoj sceni. Već prve godine Festival je pokazao kako je ta ideja pronašla plodno tlo. Na krilima prošlogodišnjeg uspjeha nastavlja se i ove godine, jer kazališna čarolija nezamisliva je bez dobre predstave ali i bez dobre publike.

KaZlaDo je dobro polazište i za jedno i za drugo, jer uz mogućnost prezentacije, mladi sudionici i njihovi mentori dobit će i stručne savjete te podršku vrhunskih profesionalaca koji čine stručno povjerenstvo za odabir najbolje predstave, ali ujedno su i predavači na kreativnim radionicama. Ove godine to su  poznati glumac Zijad Gračić, redatelj Tomislav Pavković, profesorice s Umjetničke akademije u Osijeku Tamara Kučinović i naša Požežanka glumica Marijana Matoković. Poznati glumac Zijad Gračić oduševljen je koncepcijom festivala za koji kako kaže, vjeruje da će u ova dva dana još više približiti prisutnu mladost kazalištu.

“Na ovaj način se odgajaju i budući glumci, i kvalitetna kazališna publika ali na koncu i kvalitetni ljudi za naše društvo. To je od izuzetne vrijednosti, jedna odgovorna prva zadaća. Mene je moj profesionalni život odveo i u pedagogiju pa imam deset godina iskustva rada na akademiji i kažem, ovo je jedna izuzetno vrijedna i korisna stvar. Po meni, kako ja to doživljavam, a bio sam u nekoliko navrata članom povejrenstava i u Zagrebu, iz uvjerenja govorim – po meni tko god je danas i sutra  ovdje blizu kazališta pobjednik. Ovo su sadržaji vezani za kulturu, to je nadgradnja,  to je prava vrijednost,” rekao je Gračić.

Festival je podijeljen na dva dana kroz koja će se predstaviti redom – OŠ Antuna Kanižlića Požega, OŠ Dobriša Cesarić Požega, OŠ Julija Kempfa Požega, OŠ Mladost Jakšić, Katolička gimnazija Požega, OŠ Fra Kaje Adžića Pleternica, OŠ Zdenka Turkovića Kutjevo, OŠ Stjepan Radić Čaglin, Obrtnička škola Požega, , Gimnazija Požega, te Društvo Naša djeca Pleternica. Festival je prigodnim riječima otvorio zamjenik požeško-slavonskog župana Ferdinand Troha. Svečano zatvaranje festivala s proglašenjem najpredstave i podjelom zahvalnica održat će se sutra.

Dodjelom nagrada za najuspješnije izvedbe završen je 2. KaZlaDo, smotra školskog dramskog stvaralaštva Požeško-slavonske županije koji je 21. i 22. travnja u Gradskom kazalištu okupio 11 dramskih skupina, 8 osnovnoškolskih i 3 srednjoškolske sa preko stotinu sudionika. Stručno povjerenstvo u kojem su bili: glumac Zijad Gračić, redatelj i profesor Tomislav Pavković, glumica Marijana Matoković i profesorica na Umjetničkoj akademiji iz Osijeka Tamara Kučinović, odlučilo je da prve nagrade u pojedinačnoj konkurenciji dodijeli mladom Pleterničaninu, Luki Capanu, članu skupine Društvo naša djeca te Anabeli Sulić, učenici Obrtničke škole Požega. U kategoriji dramskih skupina prva mjesta su zavrijedili učenici OŠ „Stjepana Radića“ Čaglin za kratku predstavu „Lisica i roda“ te učenici požeške Gimnazije za predstavu „Moj svijet“. Tijekom dvodnevnog trajanja smotre članovi Stručnog povjerenstva su sudjelovali u radu seminara za sudionike te voditelje školskih dramskih skupina. Na završnoj svečanosti u Gradskom kazalištu diplome za uspješno izvedene predstave pobjednicima uručio je gradonačelnik Vedran Neferović. Organizaciju ovogodišnjeg KaZlaDa potpomogla je Požeško-slavonska županija preko Poljoprivredne škole u čijoj je kuhinji pripremljena okrijepa za sve sudionike.

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta