tri stoljeća kazališne tradicije

KaZlaDo 2018.

26. travnja 2018.

Ovogodišnji 4. po redu KaZlaDo nastavio je tradiciju prethodnih godina i ugostio osamdesetak učenica i učenika osnovnih i srednjih škola 26. travnja 2018. godine. Kazališna manifestacija koja okuplja sve školske dramske skupine Požeško -slavonske županije s ciljem odgajaja publike i poticanja razvoja kazališne djelatnosti. Njezin edukativni karakter se očituje u radionicama za djecu i nastavnike. Manifestacija je i natjecateljskog tipa gdje stručni žiri odabire najbolju izvedbu iz redova osnovnih i srednjih škola. Zbog kazališne tradicije Zlatne doline koja postoji već 300 godina ovu smo manifestaciju nazvali KaZlaDo - kazalište Zlatna Dolina.

U jednom danu izvedeno je petnaestak pojedinačnih i skupnih nastupa koje je stručni žiri procjenjivao i davao sugestije . Ove godine u stručnom žiriju bili su Ines Škuflić-Horvat, dramska pedagoginja i profesorica na Učiteljskom fakultetu za dramsku pedagogiju, zatim Tihana Strmečki, koreografkinja i plesna pedagoginja i Mrijana Matoković, glumica i lutkarica. Sve tri članice žirija i same se bave pedagogijom u svom području i mogu prepoznati sav trud rad polaznika dramskih skupina . Prilikom gledanja svih točaka pratili su scenski nastup , govor, korištenje tijela u prostoru i vremenu i davali sugestije kako dramski pedagozi, ali i učenici mogu biti još bolji.

Kao i svake godine dodijeljene su i nagrade za one najbolje , a ove godine to su bili :

U kategoriji monologa Luka Capan iz OŠ Fra Kaje Adžića, Pleternica s monologom „Bosonogi general“, voditeljica Mihajla Varžak i Romana Ronta s monologom „Susjed“ pod vodstvom Marijane Čorluke.

U kategoriji skupnih nastupa najbolji su bili „A tko/što nama ostaje?“ OŠ Zdenka Turkovića, Kutjevo voditeljica Anite Katić i u kategoriji srednjih škola „Tena“ Katoličke gimnazije voditeljice Marijane Čorluke.

4 kaz

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta