tri stoljeća kazališne tradicije

1 godina - 108 predstava

proba4-sa-sjenama

Poštovani posjetitelji, prijatelji kazališta,

početak 2021. godine obilježila je predstava „Djevojčica sa šibicama"; klasik koji je na požešku scenu postavila studentica IV. godine glume Ružica Maurus koja ujedno glumi lik „djevojčice". U predstavi sudjeluju i Matko Trnačić te Anabela Sulić, studenti III. i IV. godine glume. Nakon toga, u travnju, slijede predstave „Dnevnik solerice" te dječja predstava „Carevo novo ruho" koja je donijela novu dimenziju smijeha i zabave na sceni sa svojom snažnom porukom, a zasigurno će uveseljavati još mnoge mališane, ljubitelje kazališnih predstava. Sredina godine protekla je u znaku predstave „Guja u njedrima" s Ines Bojanić u glavnoj ulozi; odigrana već dovoljno puta da nastavi svoja gostovanja i u idućoj godini te osvaja publiku diljem Lijepe naše. S jeseni je došlo i novo „Drvo bajki- Crvenkapica" odigrano za one najmanje, vrtićarce te niže razrede osnovnih škola. Zasigurno je prosinac, kao najljepši mjesec u godini, razveselio sve one očarane čarolijom Orašara koji je odigran od svoje premijere 3. prosinca do zadnjeg dana ove 2021. godine u 21 izvedbi. „Tenu smo morali prebaciti za veljaču 2022. godine.


Sveukupno je u ovoj 2021. godini odrađeno, odnosno odigrano 108 predstava. Od toga 34 gostovanja naših predstava na drugim scenama te 74 predstave u našem kazalištu.

Premijerni naslovi nastali i financirani u 2021. godini su:

Djevojčica sa šibicama
Dnevnik solerice (suradnja s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku)
Carevo novo ruho
Guja u njedrima
Drvo bajki - Crvenkapica
Orašar

Tena – kronika raspada jedne ljepote (koprodukcija s GK „Joza Ivakić" Vinkovci, Gavella, Ludens teatar, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar)

S pravom možemo biti zadovoljni što smo u ovoj, još uvijek pandemijskoj godini, uspjeli realizirati gotovo sve planirano - napraviti sedam dobrih predstava, povećati broj izvedbi predstava vlastite produkcije na našoj sceni i na gostovanjima, sudjelovati na festivalima te održati posjećenost publike.

Zahvaljujem našim najvjernijim posjetiteljima - našoj divnoj požeškoj publici (kao i onoj na gostovanjima) te djelatnicima Gradskog kazališta Požega. Velika zahvala ide svim suradnicima i glumcima u svim našim predstavama, a posebna radost ide prema Ružici, Anabeli i Matku – mladim nadama požeškog kazališta. Hvala svakom čitatelju ovih redaka jer to znači da još uvijek imamo snove, umjetnički i pozitivan pogled na svijet.


Sa zahvalom za 2021. godinu i dobrim željama u 2022. godini,

ravnateljica

Valentina Neferović
Siječanj 2022. - program
Obavijest

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta