tri stoljeća kazališne tradicije

28. rođendan kazališta

Roenda_20230310-103402_1

10. OŽUJKA 2023.

Na današnji dan 1995. godine svečano je otvoreno Gradsko kazalište Požega i to predstavom "Gle, kako dan lijepo počinje" u režiji Ivice Plovanića.
Možemo biti ponosni na sve ljude koji su na bilo koji način ostavili svoj trag u stvaranju požeškog kazališta, a koje se danas približava svojoj profesionalizaciji i okuplja sve veći broj profesionalih glumaca, mladih Požežana, njegujući i dalje amatersku scenu.
Kazalište smo koje proizvodi amaterske predstave za djecu i odrasle, profesionalne predstave za djecu te profesionalne predstave za odrasle.
Ponosni smo na našu publiku kojoj smo neizmjerno zahvalni jer kazalište nam daje onoliko koliko mi dajemo njemu.
Sretan nam rođendan! ❤️


Premijera "Sanjareva priča", 11. 3. 2023.
Ožujak u kazalištu

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta