tri stoljeća kazališne tradicije

29. Festival glumca

fg
Festival glumca zasigurno je jedna od najznačajnijih domaćih kazališnih manifestacija i dobiti pozivnicu na ovaj jedini kazališni festival u potpunosti posvećen glumcu veliko je priznanje svakom kazalištu. Stoga je s radošću primljena vijest kako je Gradsko kazalište Požega prošlo ovogodišnju selekciju na spomenutom festivalu s predstavom za djecu i mlade „Carevo novo ruho" koja igra sutra, 18. svibnja 2022. godine u Slovačkom domu u Iloku.
I ne samo to, Gradsko kazalište bilo je prisutno i s predstavom „Tena -kronika raspada jedne ljepote" koja je nastala u koprodukciji s još četiri domaća kazališta; tako da na 29. Festivalu glumca ove godine sudjelujemo u dvostrukom programu.
Rekli bi, bilo je i vrijeme jer se posljednji put sudjelovalo na ovom Festivalu prije punih petnaest (15) godina s predstavom „Gospođica Julija" koja je 11. i 12. svibnja 2008. godine odigrana na pozornicama u Vinkovcima i Vukovaru. Predstavu je tada režirao Stojan Matovulj, Ines Bojanić odigrala je ulogu Julije, a glumili su još Helena Kalinić i Ljubiša Savanović. Prije toga, Gradsko kazalište Požega nastupilo je na Festivalu glumca još jednom, sada već daleke 2003. godine s dječjom predstavom „Pipi Duga Čarapa" koju je režirao i adaptirao Tomislav Pavković, a igrali su Antonija Stanišić, Ines Bojanić, Milica Nemeth Panežić, Ilijana Lončar i Ivan Glowatzky uz glazbu Jurice Leikauffa i kostime Karmele Romić.
No vratimo se na predstavu „Carevo novo ruho" koja je u požeškom kazalištu premijerno prikazana 17. travnja 2021. godine te je od svoje prošlogodišnje premijere odigrana petnaestak (15) puta, što u Požegi, što na gostovanjima u Varaždinu, Slavonskom Brodu, Pleternici… Predstavu je režirala i adaptirala Ružica Maurus, studentica glume na Zagrebačkoj akademiji koja ujedno i glumi u predstavi; uz svoje kolege studente glume i lutkarstva Anabellu Sulić i Matka Trnačića koji su se iskazali kao uigrana ekipa za koju vjerujemo kako će naći kroz koju godinu i svoje mjesto u glumačkom ansamblu Gradskog kazališta Požega. Kako smo spomenuli, na Festivalu glumca mladi požeški glumci nastupit će u srijedu, 18.svibnja u dvorani Slovačkog doma u Iloku. Naime, iako su Vinkovci službeni domaćin Festivala, predstave se igraju i u Vukovaru, Osijeku, Županji, Otoku i Iloku.
Nakon Festivala glumca i predstave u Iloku, „Carevo novo ruho" zaigrat će i na Međunarodnom festivalu djeteta u Šibeniku i to na središnjoj ljetnoj pozornici 21. lipnja 2022. godine s početkom u 21 sat. Pa ako vas put nanese sutra u Ilok ili tih dana u Šibenik i okolicu, svratite i dajte podršku mladim požeškim glumcima jer je oni svakako i zaslužuju.
Lipanj 2022. - program
Obavijest

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta