tri stoljeća kazališne tradicije

29. rođendan Gradskog kazališta Požega

IMG-20240311-WA0000
Jučerašnjom izvedbom komedije "Gostioničarka" u Kutjevu, požeško kazalište proslavilo je i svoj 29. rođendan jer je 10. ožujka 1995. godine svečano otvoreno uz predstavu simboličnog naziva „Gle kako dan lijepo počinje" u režiji Ivice Plovanića. Ne smijemo biti neskromni i tvrditi kako je požeško kazalište dosegnulo izvrsnost, no sve što se događalo proteklih godina bilo je upravo na tragu tog željenog cilja. Govore o tome brojne predstave vlastite produkcije koje su odigrane na pozornicama diljem Hrvatske, od nacionalnih kuća do renomiranih domaćih kazališta; ali i sve veći broj mladih, talentiranih glumaca te kvalitetnih suradnika.
Tom prigodom je gradonačelnik grada Kutjeva Josip Budimir uručio cvijeće ravnateljici Valentini Neferović te čestitao rođendan požeškom kazalištu uz puno dobrih želja, ali i idejom o nastavku zajedničke suradnje.
Publika tijekom predstave nije skidala osmijeh s lica, a glumce je nagradila dugotrajnim pljeskom.

Hvala vam! 

Mala škola kazališta, 13.3.2024.
2. Slavonski KaFe, Vinkovci - Županja

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta