tri stoljeća kazališne tradicije

BEZ KOMENTARA...

SLIKA-1

Vrijeme pandemije te uvedenih restrikcija ukazuje i na nove probleme s kojima se susreću naši građani; pa tako i onaj kada u gradu stisne mala ili velika nužda. U prvi tren pomislite izdržat ću još malo, barem do prve birtije, jer do kuće nema šanse doći... Ugledate prvu birtiju, ozarena lica hvatate za bravu, ona je zaključana. Sada već pomalo i uplašeni tražite javni WC, no tada se sjetite da ga u gradu nema. Strah prerasta u paniku, crijeva krulje, pritisak na mjehur sve je veći. Tražite pogledom bar neko dvorište, neće se gazda ljutiti pa shvatit će situaciju. I tada ugledate spas. Ne nalikuje baš na WC, ima nekakve tornjiće i zidiće, možda je u pitanju novi dizajn. Ma baš je super … I tada, s osmijehom ugledate natpis: „Molimo ne vršite nuždu, objekt je pod videonadzorom – ovo je kazalište". Ma baš me briga, pomislite, hrabro pogledate kameru u oči i napuštate scenu. Možda to nekome izgleda i banalno, no što ako postane praksa?

Upravo s tim problemom se susreće Gradsko kazalište Požega čiji vanjski prostor pojedinci koriste za vršenje nužde svih oblika. Unatoč videonadzoru i pisanim upozorenjima ovakve nepodopštine sve su češće. Takvi pojedinci očito ne razmišljaju o tome da netko treba iza njih i počistiti, da u kazalište svakodnevno dolaze drugi građani, prolazeći pored izmeta, da netko u tom prostoru radi, a već sada Gradsko kazalište Požega ima zavidnu galeriju videomaterijala. Zakon o prekršajima predviđa sankcije za ove rabote pa će se novčanom kaznom do 2.000,00 kn kazniti osoba koja vrši nuždu na javnom mjestu, a dvostruko više ona koja pokazuje spolni organ. Kako vršenje nužde u praksi traži i malo striptiza, moguće je da kazna naraste i do visine prosječne neto plaće u RH. U ovom trenutku jedino što možemo, a to je apelirati na svijest pojedinaca koji trebaju promisliti što bi oni učinili da netko počini nuždu na njihovom kućnom pragu.
Vaši kazalištarci!
SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U POŽEŠKOM KAZALIŠTU – Trod...
Vodič kroz 11. Lutkokaz: hitovi i klasici online

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta