tri stoljeća kazališne tradicije

Fotogalerija - premijera "Pobuna likova", 16.6.2023.

DSC_1084

"Pobuna likova" naziv je predstave koju se pred punim gledalištem izveli polaznici Male škola kazališta (grupa 2) i to: Dunja Akšamović, Leon Božić, Tena Novinc, Eva Bešlić, Rita Bešlić, Una Pandžić, Vida Aračić, Iva Farkaš, Iva Barić, Ana Barić, Rafaela Kostadinović, Petra Matijević, Karlo Milinović, Petra Kapel, Filip Bajt i Nea Galić. Tako su nam pokazali što se može dogoditi kada se pobune likovi u bajci? Pojede li vuk baš svaki put Crvenkapicu i baku? Može li se Snjeguljica suprotstaviti maćehi , a Trnoružica ne spavati stotinu godina?Mora li Pepeljuga baš svaki put izgubiti svoju cipelicu te može li je princ pronaći i bez cipelice? A tko je likovima iz bajki objasnio što i kako dalje - naravno - vila! Uz njihovu voditeljicu Korneliju Marks, zaslužni su bili i Goran Krmpotić za svjetlo, Dario Hak za ton i video projekcije, Ljiljana Rodić za kostime te rekviziterka Marija Matijanić koja je ujedno radila i dizajn plakata. Sve prisutne pozdravila je ravnateljica Valentina Neferović te čestitala voditeljici Korneliji i najmlađim kazalištarcima, nakon čega je uslijedila dodjela pohvalnica svim polaznicima Male škole kazališta: Požega 1, Požega 2 i grupa Pleternica te zajedničko fotografiranje. Ravnateljica je najavila i Kazališne ljetne večeri te pozvala publiku da prati događanja u kazalištu.

I krećemo...Kazališne ljetne večeri 2023.
Kazališne ljetne večeri 2023.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta