tri stoljeća kazališne tradicije

Gradsko kazalište Požega na 30. Festivalu glumca

img1680522040306
Dobiti poziv, odnosno proći selekciju na prestižnom „Festivalu glumca" priznanje je hvale vrijedno svakom domaćem kazalištu ; stoga je danas pristigla vijest kako će se ove godine i Gradsko kazalište Požega naći u društvu svih „hrvatskih kazališta koja nešto znače" primljena s velikim oduševljenjem. Predstava „Slučaj maturanta Wagnera" u režiji Jasmina Novljakovića prema tekstu hrvatskog pisca Marijana Matkovića tako je uvrštena u program jubilarnog 30. Festivala glumca koji su još davne 1994. godine osnovali Hrvatsko društvo dramskih umjetnika i Vukovarsko-srijemska županija. Sudjelovanje na ovom prestižnom kazališnom festivalu nije baš strano Gradskom kazalištu Požega koje se prošle godine predstavilo s dječjom predstavom „Carevo novo ruho" kao i u koprodukcijskoj predstavi „Tena – kronika raspada jedne ljepote". No, posljednje samostalno sudjelovanje s jednom cjelovečernjom predstavom Gradsko kazalište Požega imalo je još davne 2008. godine s „Gospođicom Julijom" koju je prema slavnom Strindbergovom djelu režirao Stojan Matavulj, a glumili su Ines Bojanić, Helena Kalinić i Ljubiša Savanović. Tom su prilikom odigrane čak dvije predstave, 11. i 12. svibnja u Vinkovcima, odnosno Vukovaru. Sudjelovanje na ovogodišnjem „Festivalu glumca" potvrda je svega onoga dobroga što se posljednjih nekoliko godina radi i događa u Gradskom kazalištu Požega, a to dokazuju nagrade i priznanja te pozivi za sudjelovanjem na raznim smotrama i festivalima, kako dječjih tako i onih „ozbiljnijih".

Predstava „Slučaj maturanta Wagnera" premijeru je imala 19. studenoga 2022. godine i nakon odigranih sedam izvedbi u matičnom kazalištu, polako osvaja pozornice drugih kazališta. U predstavi glume Antonija Stanišić Šperanda, Ivan Ćaćić, Matko Trnačić, Grgur Grgić, Karlo Bernik i Selena Andrić.

Predstava će igrati 18. svibnja 2023. godine u Hrvatskom domu Vukovar. 

Čestitka, Uskrs 2023.
Travanj 2023. - program

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta