tri stoljeća kazališne tradicije

Izložba lutaka u galeriji "Ciraki"

DSC_030_20211126-103543_1
Izložba lutaka studenata Odsjeka za kreativne tehnologije pri Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku neko će vrijeme uljepšavati galeriju „Ciraki" Gradskog kazališta Požega. Radovi koje ćete moći vidjeti na izložbi samo su jedan mali prozor u njihov svijet. Osim budućih oblikovatelja i lutkarskih tehnologa, na Odsjeku za kreativne tehnologije izučavaju se i budući scenografi i kostimografi. Kroz preddiplomski sveučilišni studij Dizajn za kazalište, film i televiziju, studenti se upoznaju s teorijskim i praktičnim osnovama iz sva tri područja jednako, dok na diplomskoj razini izabiru jedan od tri smjera; Lutka, Scenografija ili Kostimografija za kazalište, film i multimediju.
Posjetitelji će se na izložbi moći upoznati s raznim vrstama lutaka - ginjolima, zijevalicama, paravanskim lutkama, stolnim lutkama te marionetama. Često kažu da lutka dobije dušu kada joj animator udahne istu kroz pokret i glas, no neke od glavnih odlika njezina karaktera nastaju puno ranije – pri samom njezinom nastanku. Zbog toga je važno naglasiti da studenti prilikom rada na lutkama uz mentorstvo profesora prolaze sve faze procesa – od idejnog oblikovanja lutke i dizajniranja njezinog karaktera, osmišljavanja mehanizama, do izrade svakog njezinog elementa. Dakle, oni su njezini potpuni autori.
Lutke koje ćete moći vidjeti na izložbi nastale su pod mentorstvom izv. prof. art. dr. sc. Saša Došen i asistentice Ivane Živković u okviru kolegija Oblikovanje karaktera lutke 2 te izv. prof. ArtD. Ria Trdin i asistentice Sheron Pimpi Steiner na nastavi Oblikovanje i tehnologija lutke 1,2 i 3; a neki od radova su i studentski završni i diplomski ispiti koji su nastali u suradnji s glumcima – animatorima s Odsjeka za kazališnu umjetnost.
Osim lutaka, moći ćete vidjeti i radove nastale na kolegiju Scenskog kiparstva kod doc. art. Dejana Durakovića.
Studenti koji izlažu svoje radove su Lucija Reljac, Ivona Čačulović, Petra Mađerić, Ivana Bašić, Sara Baričević, Aleksandra Vukičević, Bruna Nakić, i Lorna Kalazić Jelić.
Izložba je otvorena 25. studenoga 2021. godine s početkom u 17 sati, a nazočili su zamjenik gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Borislav Miličević, pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Grada Požege mag.prim.educ. Maja Petrović, prof. Ria Trdin i asistentica Lorna Kalazić Jelić s Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku te ravnateljica požeškog kazališta prof. Valentina Neferović.

Izložba će biti otvorena tijekom prosinca, a posjetitelji će moći uživati u njoj svakim dolaskom na predstave i programe Gradskog kazališta Požega. 

Prosinac 2021. - program
Blagdanska predstava

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta