tri stoljeća kazališne tradicije

Međunarodna poruka povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i malde

RGB-WEB

Svjetski dan kazališta vitalna je oznaka u godini ASSITEJ-a i ASSITEJ poziva sve da „odvedu dijete danas u kazalište" – podsjetnik na odgovornost odraslih kako bi djeci i mladima omogućili razvijanje umjetničkih iskustva koliko god je to moguće.

Odvesti dijete u kazalište znači ponovno se povezati s predstavom uživo, s idejama i emocijama, čovjeka s čovjekom i znači poštivati prava djece i mladih na umjetnost i kulturu te na slobodu samoizražavanja. Slušati djecu i mlade je vrlo važno – čuti ih i prihvatiti potrebu za promjenom još je važnije.

Citirajući Manifest ASSITEJ-a, vjerujemo da je potrebno učiniti mnogo više kako bi se ispunile obveze svih zemalja u vezi s člancima 13. i 31. Konvencije UN-a o pravima djeteta.

To je posebno važno u svjetlu trenutne pandemije, krize sukoba koja se događa u toliko zemalja diljem svijeta i hitne potrebe za jednakošću i jednakim mogućnostima da svako dijete živi u održivom, sigurnom i zdravom svijetu. Umjetnost i kultura omogućuju nam da zamislimo svijet koji želimo stvoriti za i sa svojom djecom i mladima te su stoga su oni ključni dok poduzimamo mjere kako bismo osigurali bolje uvjete za naša društva.

Sada je vrijeme kada su kazalište uživo i predstava najpotrebniji kao uvjeravanje da mašta može pobijediti strah. Ovo je vrijeme kada hrabrost i uvjerenost umjetnika koji stvaraju kazališne predstave i performanse za mladu publiku diljem svijeta mogu pomoći u stvaranju prostora za oslobađanje, katarzu i izražavanje radosti djece i mladih posvuda. Svjedočili smo inventivnosti, odličnom stvaralaštvu, predanosti, a na primjerima svih naših članova znamo da predanost stvaranju kazališnih predstava i performansa za one najmlađe te mlade odrasle osobe nije izblijedjela. Mi smo zajednica koja je postala jača.

Djeca i mladi su osjetili utjecaj gubitka socijalizacije, samopouzdanja i nade, što je duboko utjecalo na njihovo mentalno zdravlje; donositelji odluka posvuda sjede i primjećuju to. Našoj mladoj publici i sudionicima umjetnost, kultura, kazalište i performanse su potrebniji nego ikada prije; bitna iskustva pružaju mogućnost otvorenijem razmišljanju, širim gledištima, mogućnost da se nemoguće dogodi, zabavi i čuđenju, ljepoti i emocijama; iskustva koja daju smisao kaotičnom svijetu i podsjećaju nas na spone čovječanstva.

Sue Giles

Predsjednica ASSITEJ-a

Svjetski dan lutkarstva - 21. ožujka
Hrvatska poruka za Svjetski dan kazališta za djecu...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta