tri stoljeća kazališne tradicije

Najavljena premijera ORAŠARA

prva-za-naslovnic_20211201-124425_1
Na današnjoj tiskovnoj konferenciji za medije, najavljena je premijera dječje predstave Orašar. Premijeru su najavili ravnateljica Gradskog kazališta Požega Valentina Neferović te djelatnik kazališta Dario Hak koji je uz Marijanu Matoković (napravila adaptaciju teksta) i redatelj predstave te požeške glumice amaterke: Kornelija Marks, Laura Matijanić i Monika Kostić. Ovo je šesta premijera u ovoj godini i sretni smo što smo postavili na daske požeškog kazališta jednu od najpoznatijih bajki u doba Adventa, rekla je ravnateljica Neferović. Došli smo zadnjeg mjeseca u ovoj, teškoj godini za kazališta, a moramo se pohvaliti kako je u našem kazalištu odigrano 58 vlastitih predstava, od toga 34 vlastite dječje predstave te 12 vlastitih predstava za odrasle. U ovoj godini odradili smo i 31 gostovanje s predstavama vlastite produkcije, zaključila je ravnateljica Neferović. Sveukupno je u 2021. godini odigrano 89 predstava ako uzmemo u obzir i 5 gostujućih dječjih predstava te 7 gostujućih predstava za odrasle. Posebno nam je drago što ćemo u ovom najljepšem mjesecu u godini, pružiti našim najmlađim posjetiteljima dašak jedne posebne čarolije kakvu nosi Orašar. Ravnateljica se zahvalila djelatnicima kazališta, cijeloj ekipi predstave te svim posjetiteljima. Dario Hak izrazio je svoje zadovoljstvo radom na predstavi, od čitačih proba koje su krenule preko zoom-a do svih proba na kazališnim daskama. Posebno se zahvalio i Anabeli Sulić koja je također sudjelovala na nekoliko proba. Dario ujedno u predstavi glumi Drosselmeyera, Orašara i Princa. Isto zadovoljstvo i sreću u radu na predstavi izrazile su i Kornelija Marks koja u predstavi igra Naratoricu, Majku, Kralja Miševa; Laura Matijanić koja igra djevojčicu Klaru te Monika Kostić u ulozi Klarine sestre Fritze i Šećerne vile.

Premijera je najavljena za 3. prosinca 2021. godine u 18 sati. Stoga su pozvani svi koji vjeruju u čaroliju Orašara da se pridruže Klarinim avanturama u Badnjoj večeri.

____________________________________________________________________
Adaptacija teksta: Marijana Matoković

Režija: Marijana Matoković ∕ Dario Hak

Scenografija: Autorski tim

Kostimografija: Ljiljana Rodić/ Dario Hak

Dizajn video projekcija: Dario Hak

Oblikovanje svjetla: Goran Krmpotić

Ton majstor: Renato Pok

Scenski poslovi, dizajn plakata: Marija Matijanić

Glume:

Kornelija Marks (Naratorica, Majka, Kralj Miševa)

Monika Kostić (Fritza, Šećerna vila)

Laura Matijanić (Klara)

Dario Hak (Drosselmeyer, Orašar, Princ)
_______________________________________________________________________

FOTO: RVA
Foto - kutak
Prosinac 2021. - program

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta