tri stoljeća kazališne tradicije

Nova predstava uskoro...

IMG-20200214-WA0002

U tijeku su pripreme i probe za predstavu  naše produkcije pod nazivom "Igre ljubavi i slučaja" koju režira Jasmin Novljaković sa osječkom ekipom. Već po samim kostima vidljivo je kako ćemo uživati u jednoj originalnoj baroknoj predstavi prema tekstu francuskog pisca Pierra Marivauxa. Nakon Moliera upravo su njegove komedije najčešće izvođene u francuskim kazalištima. Djelo "Igre ljubavi i slučaja" tipični je primjer karakteristika njegovih ljubavnih komedija; romantična postavka radnje, spretna i duhovita igra riječi, profinjen osjećaj nijansi ali i realističan prikaz pariških salona tog vremena. U predstavi uz iskusnog Vjekoslava Jankovića, glumca HNK Osijek i profesora na Akademiji za umjetnost i kulturu igraju i talentirani mladi glumci; Magdalena Živalj Tadić, Vedran Dakić, Monika Lanščak i Marijan Josipović. Za prvi puta dosta, nastavak slijedi ...

Važna obavijest!!!
Predstava Udavače 29. 2. u dodatnom terminu!

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta