tri stoljeća kazališne tradicije

1. Dani požeškog kazališta 10.- 31.3.2022.

277773794_445651227359932_7685565059873610082_n

U dvadeset i dva dana koliko su trajali 1. Dani požeškog kazališta, Gradsko kazalište Požega posjetilo je oko tisuću posjetitelja. Lijepa je to brojka koja istovremeno daje nadu kako će dogodine "Dani" okupiti još veći broj posjetitelja.

Program koji je sadržavao premijeru predstave "Romanca o tri ljubavi" na sam rođendan kazališta 10. ožujka, igranje predstave "Carevo novo ruho" povodom Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade te za škole u dodatnim terminima, predavanje o lutkarstvu Andrije Krištofa povodom Svjetskog dana lutkarstva, gostujuću predstavu "Stanko i Oliver" prijateljskog kazališta "Zorin dom" Karlovac, zatim ponovno igranje predstave "Romanca o tri ljubavi" povodom Svjetskog dana kazališta te jazz koncert Damirov Django Group - promocija albuma "Smile" kao završni program; zasigurno je zadovoljio svačiji ukus kada je u pitanju odlazak u kazalište.
Podsjećamo kako su "Dani požeškog kazališta" nastali da bi se proslavili i obilježili važni datumi vezani uz kazalište u mjesecu ožujku, tako da volimo reći kako je ožujak kazališni slavljenički mjesec. Želja nam je ovom manifestacijom pružiti našim Požežanima, dragoj publici jedan kvalitetan program u danima u kojima će se slaviti kazališna umjetnost i požeško kazalište.
Vidimo se na idućim "Danima"! 
Vaše Gradsko kazalište Požega! 
Uskrs 2022.
Travanj 2022. - program

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta