tri stoljeća kazališne tradicije

Osvrt na 2022. godinu

323434169_1177349359822722_6070313296676350149_n
Poštovana publiko, dragi prijatelji kazališta!
Zahvaljujemo svakome od vas što ste nas pratili te bili sudionici događanja i predstava koje smo za vas pripremili u ovoj godini: njih 170 sveukupno, a od toga 130 predstava.
Tako smo u 2022. godini predstavili 2 nove kazališne manifestacije, a to su "Dani požeškog kazališta" i "Kazališne ljetne večeri" te 1 festival koji će zasigurno ostaviti traga u novijoj kazališnoj povijesti - Slavonski KaFe.
Izašli smo sa 6 premijernih naslova: "Romanca o tri ljubavi", "Reakcionari", "Zuboland", "Tonka će sutra", "Slučaj maturanta Wagnera", "Božićna avantura" te 2 pokazne predstave Male škole kazališta.
Odradili smo tako više od 4️0 gostovanja s našim predstavama, a najznačajnije je svakako gostovanje na Festivalu glumca s predstavom za djecu "Carevo novo ruho", a najviše nas je dojmilo gostovanje s istom predstavom u Šibeniku na Međunarodnom dječjem festivalu u lipnju ove godine.
S predstavom "Guja u njedrima" u ovoj godini smo ostvarili 2 međunarodna gostovanja i to u Slovenskom ljudskom gledališću Celje u Sloveniji te u Hrvatskom kazalištu Pečuh u Mađarskoj.
Nastavili smo s programom "Treća je dječja" i "Drvo bajki". S ponosom radi i naš Dramski studio koji okuplja kazališne amatere osnovnoškolske do zrelije životne dobi i ovim putem zahvaljujemo njihovim voditeljima Dariju, Korneliji i Andriji. Zahvaljujemo svim suradnicima, djelatnicima i svima vama koji ste na bilo koji način sudjelovali i dali svoj doprinos stvaranju naše kazališne priče.
Sljedeće godine očekuju vas novi naslovi, dobre predstave za djecu, mlade i odrasle; koncerti, izložbe, radionice za djecu i još mnoštvo toga.
Želimo vam uspješnu, sretnu, zdravu i veselu 2023. godinu!

Vaše Gradsko kazalište Požega 

Siječanj 2023. - program
Čestitka

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta