tri stoljeća kazališne tradicije

Pet godina od početka programa "TREĆA JE DJEČJA"

treca_je_djecja_banner1

Prije pet godina, točnije 21. siječnja 2017. godine u Gradskom kazalištu Požega započela je provedba programa "Treća je dječja"- programske koncepcije dječjih predstava svake treće subote u mjesecu s početkom u 11.00 sati. Ideja je nastala iz potrebe za dječjim predstavama, neovisno o organiziranim dolascima vrtićaraca ili osnovnoškolca u kazalište. Cilj je privlačanje najmlađe publike u kazalište i njihovih roditelja na tzv. subotnju matineju, a samim time i odgajanje najmlađih kvalitetnim predstavama i radionicama. Na programu tako imamo predstave namijenjene djeci od 1,5 do 6 godina i/ili od 7 do 13 godina.

Ove subote, 15. siječnja 2022. godine, nastavili smo još jednu godinu ciklusa dječjih predstava "Treća je dječja", a sretni smo što je prvu predstavu te 2017. godine (Ogledalce, ogledalce) odigrala Svetlana Patafta, glumica i umjetnička voditeljica Teatra Puna kuća koja je, evo i danas gostovala u našem kazalištu (Vrijeme je za igru) kako bi s nama obilježila ovu simboličnu obljetnicu. Na programu su uz gostujuće predstave i predstave vlastite produkcije.
Sretni smo što program "Treća je dječja " ide dalje uz podršku naše najmlađe publike i njihovih roditelja.
Vidimo se u kazalištu!
Veljača 2022. - program
Važna obavijest!

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta