tri stoljeća kazališne tradicije

Ponovo kreće s radom Dramski studio Gradskog kazališta Požega!

sss
Nakon godinu i pol prisilne stanke zbog epidemije covid-19, početkom listopada ponovo sa radom kreću sva tri dramska studija Gradskog kazališta Požega. Proteklih mjeseci održano je nekoliko vikend-radionica za mlade glumce, a sada je prilika da se kazalištu priključe svi ostali koji imaju želje, volje i htijenja okušati se na kazališnim daskama. To mogu i mladi i „stari" jer su dramski studiji već tradicionalno organizirani za sve dobne skupine: Mala škola kazališta (MŠK) za osnovce, SKAD za srednjoškolce te Kazališna amaterska družina (KAD) za sve ostale. Možda će nekima biti poticaj i činjenica da je većina danas aktivnih „požeških" glumaca prošla bar jedan od naših dramskih studija da bi sada bili glumci u „Gavelli", ZKM-u, „Komediji"…, a trenutno su četiri i bivša polaznika SKAD-a studenti zagrebačke i osječke Dramske akademije. Prva okupljanja u dvorani Gradskog kazališta Požega bit će:

2. listopad (subota) SKAD u 18 sati

4. listopad (ponedjeljak) Mala škola kazališta u 18 sati

5. listopad (utorak) Kazališna amaterska družina u 19.30 sati

Vidimo se u kazalištu !
Drvo bajki "Crvenkapica"
Rujan i listopad u kazalištu

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta