tri stoljeća kazališne tradicije

Povrće nastupa – „Zatočenik kule Bro“ u Karlovcu, Čakovcu i Požegi

Untitled-1
Nakon prošlotjedne požeške mini-turneje s predstavom Drvo bajki -„Crvenkapica" koja je obišla Dječje vrtiće Požega te Kanižlićevu i Katoličku osnovnu školu, idućih dana gostovanja Gradskog kazališta Požega se nastavljaju s lutkarskom predstavom „Zatočenik kule Bro". Već u subotu prijepodne (9. listopada) zagrijat ćemo dlanove najmlađih Karlovčana jer gostujemo u karlovačkom „Zorin domu" da bi u ponedjeljak poslijepodne ( 11. listopada) u Čakovcu sudjelovali na 24. ASSITEJU – Susretu profesionalnih kazališta za djecu i mlade Hrvatskog centra ASSITEJ. Kako ni mali Požežani ne bi bili zakinuti za ovu veselu i poučnu priču u kojoj nas povrće uči da se samo dobrim djelima postižu velike stvari, već u utorak (12. listopada) i srijedu (13. listopada) u dvoranu Gradskog kazališta Požega stižu učenici gradske Cesarićeve i Kempfove škole. Za nas u kazalištu to je trenutak koji budi nadu u povratak onom starom kazališnom životu jer nakon duže pauze imat ćemo organizirani dolazak školske djece u kazalište i dalje u ograničenom broju te u skladu s epidemiološkim preporukama. Povrtnu zimnicu je dobro pripremiti za nadolazeću zimu, a dok ona ne dođe „Zatočenika kule Bro" u narednim tjednima očekuje još nekoliko gostovanja izvan Požege.
A priča počinje ovako…
"Jednom davno, u dalekoj gredici, povrće je živjelo u miru i skladu. Sve dok vojska zlih nametnika nije odlučila obilno blagovati. Tada je hrabri Per Shin, zajedno sa vojskom JOPovaca (Jedinica Otpora Povrća) obranio gredicu, i svi su ponovno živjeli u miru i skladu. Ili...?"
Simpatična i dinamična priča koja govori o uzajamnoj ljubavi između članova obitelji, mudrosti starijih i ono, što je najbitnije, kako se samo radom i dobrim djelima postižu velike stvari, ispričana kroz vizuru povrća.

Produkcija: Gradsko kazalište Požega i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku
Autorski tim: Mihael Elijaš, Marijin Kuzmičić, Andrija Krištof, Silvijo Švast
Mentor: Hrvoje Seršić
Izrada lutaka: Sara Baričević
Mentor: Ria Trdin
Rasvjeta: Goran Krmpotić
Ton: Dario Hak

Majstor scene: Renato Pok 

Zagrebačka premijera predstave "Guja u njedrima"
Drvo bajki "Crvenkapica"

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta