tri stoljeća kazališne tradicije

Premijera u Gradskom kazalištu Požega - Nikad ne sudi mačku po čizmama!

nn-17
Gradsko kazalište Požega ima novu predstavu u vlastitoj produkciji. "Mačka u čizmama", predstava čiji tekst potpisuje Marijana Matoković, režiju Tihana Strmečki, a glume Anabela Sulić, Marijin Kuzmičić, Andrija Krištof i Dario Hak oduševila je malu i veliku publiku u prepunom gledalištu.

Nadahnuta bajkom Charlesa Perraulta "Mačak u čizmama" na požeškoj sceni nastala je autentična priča o prijateljstvu, empatiji i snovima kojima treba biti ispunjeno svako, pa i najizazovnije odrastanje. Na tragu bajke o mudrom i odanom mačku, Tihana Strmečki pripremila je suvremenu, razigranu i pitku predstavu koju s užitkom prate i oni najmlađi i oni nešto stariji koji su još uvijek u sebi sačuvali prstohvat mašte i tračak snova. Glavni lik je kućna mačka (Lili zvana Mijau Lee), a uz nju su dva mačka lutalice, Mačkomir zvani Mirac i Mačkoslav zvani Slavac – razigrani trojac kojeg su izvrsno odglumili Anabela Sulić, studentica glume i lutkarstva na osječkoj Akademiji za umjetnosti i kulturu, kojoj je uloga mačke ujedno i diplomski ispit iz glume, te Marijin Kuzmičić i Andrija Krištof. Tu je i dobrodušni Gospodin Renči, mačkohranitelj, kojeg je utjelovio Dario Hak.
Mijau Lee uloga je koja Anabeli Sulić stoji kao savršeno krojena baš po njoj. Uz vrhunsku kondiciju i utreniran pokret, jer Tihana ju očito nije štedjela, Anabela nam je prikazala razigranu i dragu macu koja iz udobnosti doma sanja o superherojskim podvizima i "mačkoekipi" kakvu pronalazi upravo u Mircu i Slavcu. Oni su pak rezultat uvjerljive igre Marijina i Andrije – pravi mali siročići s ulice uvjereni da mogu vjerovati samo jedan drugom, ali željni topline i sigurnosti. "Mačka u čizmama" ima sretan kraj kako i priliči bajkama, bile one suvremene ili ne. A uz sretan kraj koji širi osmijeh od uha do uha, tu je i nenametljiva, ali primjetna edukativna forma – klinci i klinceze dobili su ugodnu poduku o važnosti prijateljstva, odanosti, mašte, ali i snažnijeg suosjećanja prema svima, dvonožnim i četveronožnim prijateljima. Jer, nakon susreta sa Mijau Lee, Mircem, Slavcem i dobrim Renčijem lako je zamisliti i prave mačke i mačore kako sanjaju neke superjunačke avanture – u čizmama.

Uz Marijanu Matoković i Tihanu Strmečki u autorskom timu su Ana Mikulić (kostimografija i scenografija), Angela Runje (izrada kostima), Bojan Jambrošić (glazba), Goran Krmpotić (svjetlo, izrada scenografije), Dario Hak (ton, izrada scenografije), Liljana Rodić (garderobijerka) i Marija Matijanić (izrada plakata). 

Izvor: Slavonski.hr

Foto: Sanja Pok

Fotogalerija - premijera "Mačka u čizmama", 20.5.2...
Maslačak, 10. svibnja 2023.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta