tri stoljeća kazališne tradicije

Svjetski dan lutkarstva, 21. ožujka

337259723_225907669942847_8756588334595458093_n
Hrvatski centar UNIMA je krovna organizacija lutkarske umjetnosti i udruga koja okuplja lutkarske profesionalce s ciljem širenja, razvitka, i promocije lutkarske umjetnosti. Osnovan je 1992. godine.
Za svoje članove Centar djeluje kao informacijsko i komunikacijsko središte, izvješćuje članove o svim važnijim događanjima u lutkarskom stvaralaštvu u domovini i svijetu te vodi računa o prezentaciji hrvatskoga lutkarstva u svijetu. Prisutan je na svim hrvatskim festivalima, pomaže sve dobre inicijative koje promoviraju i unapređuju lutkarsku umjetnost.
Hrvatsku poruku ove godine napisala je dramaturginja Ana Prolić.
Ljudsko tijelo, za razliku od lutke, ima ograničenja. Ne može letjeti, odjednom se izdužiti ili skupiti, skakati po krošnjama stabala, ma puno toga ne može. Tijelo lutke oživljeno rukama vještog lutkara, može gotovo pa sve, pa i upasti u čudesne svjetove gdje fizikalni zakoni prestaju postojati i vlada samo mašta. Hrabro i odvažno, kreativno i inovativno lutkarsko kazalište može gotovo pa sve. I čini sve. Vrijeme je da se otrgne ideji da pripada gotovo pa samo kazalištu za djecu i da uđe u prostor kazališta za odrasle te pokaže sav svoj potencijal, svoju paletu, kao što krošnje stabala pokazuju svoje čudesne transformacije.

Sretan Svjetski dan lutkarstva, dan nepresušnog mogućeg! 

Fotogalerija - premijera "Kako (pre)odgojiti rodit...
Svjetski dan kazališta za djecu i mlade, 20. ožujk...

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta