tri stoljeća kazališne tradicije

U rasprodanoj Komediji održana zagrebačka premijera predstave "Gostioničarka"

E04_6959

Nakon uspješne požeške premijere, 20. listopada 2023. godine, predstava "Gostioničarka" započela je svoj kazališni život; i to vrlo uspješno u svom matičnom kazalištu, a sada ga nastavlja i u drugim kazalištima. Tako je u petak, 2. veljače održana zagrebačka premijera "Gostioničarke" na ponos i radost požeškog kazališta, pred rasprodanom dvoranom, na velikoj sceni zagrebačkog kazališta Komedija, na Kaptolu.

Tamošnja publika nagradila je izvedbu dugotrajnim pljeskom i ovacijama. Suradnja Gradskog kazališta Požega i zagrebačke Komedije očituje se i u redatelju predstave Davoru Svedružiću, dugogodišnjem glumcu kazališta Komedija kojemu je ovo prva režija i to vrlo uspješna jer je "Gostioničarka" uvrštena u Top7 predstava u Hrvatskoj u 2023. godini prema izboru Jutarnjeg lista.
Bila je to jedna lijepa i ugodna večer koja će zasigurno ostati u sjećanju svim sudionicima, a posebno Požežanima.

tekst: GKP
foto: Ines Novković
Radionica "Osnove žongliranja"
Veljača 2024.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta