Svetica u tami - Teatar na Trešnjevci

Starting on 02.11.2018 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 653

Predstava nastala po autentičnim zapisima Svete Majke Terezije prati inspirativni životni put spoznaje, sazrijevanja i sumnji najveće svjetske humanitarke Majke Tereze. Okupila se zvučna glumačka ekipa u Centru za kulturu Trešnjevka kako bi se uprizorila hrvatska praizvedba teksta makedonskog prozaika i dramatičara Venka Andonovskog nastalog prema autentičnim zapisima Majke Tereze.

Glavnu ulogu u predstavi tumači karizmatična Kostadinka Velkovska, dok će se u ostalim ulogama naći poznati kosovski glumac Ilir Tafa te Velimir Čokljat, Mia Krajcar, Šiško Horvat Majcan i Ljiljana Čokljat. Dramaturginja predstave je Željka Turčinović, redateljica Ivana Peroš, a kostimografkinja Doris Kristić. Izbor glazbe potpisuje Igor Savin, Dizajn svjetla u nadležnosti je Saše Mondecara, a oblikovatelj videa je Ivan Šurina. Fotografije je snimio Toni Hnojčik. Tekst je s makedonskog preveo prof. dr. Borislav Pavlovski.

Predstava “Svetica u tami” prati kronologiju života Majke Tereze; njezinu skromnu katoličku obitelj (majka Drana, brat Lazar) albanskih korijena u kojoj se rodila u Skoplju 1910. godine, rađanje želje da se zaredi i posveti siromašnima, kao i njezin put preko Zagreba, Irske do indijske Kalkute gdje osniva red Misionarki ljubavi.

Na putu prepoznajemo silnu snagu i energiju kojom ta sitna žena svjedoči ispravnost svoga puta pomažući najsiromašnijima i najbjednijima, onima od kojih su svi digli ruke, ne gledajući na vjeru, boju kože i nacionalnost, imajući na umu samo čovjeka kojemu treba ljubav i pomoć. Upravo zbog takvoga života Majka Tereza dobila je Nobelovu nagradu za mir, a 4. rujna 2016. je proglašena svetom. Premijera će biti 22. listopada u 20 sati za uzvanike.

„SVETICA U TAMI“

Tekst………………………………………………………….VENKO ANDONOVSKI

Prijevod……………………………………………………….BORIS PAVLOVSKI

Redateljica……………………………………………………IVANA PEROŠ

Dramaturginja……………………………….……………….ŽELJKA TURČINOVIĆ

Kostimografkinja…………………………….……………….DORIS KRSTIĆ

Dizajner svijetla……………………………….…………….ALEKSANDAR MONDECAR

Izbor glazbe………………………………………………….IGOR SAVIN

Oblikovatelj fotografija i videa………………………………IVAN ŠURINA

Producent…………………………………………………….VJERAN SIMEONI

Glumačka podjela:

KOSTADINKA VELKOVSKA……..……….Majka Tereza

VELIMIR ČOKLJAT…………………………Otac Van Exem, Nadbiskup Perier, Liječnik

LJILJANA ČOKLJAT………………………..Drana

ILIR TAFA / ŠIŠKO HORVAT MAJCAN…..Lazar, Prosjak, Hindus

MIA KRAJCAR……………………….……..Gondže Bojadžiu, Sestra Agneza

Informacije i rezervacije od 1. listopada 2018.

Cijena ulaznice: 50,00 kn (studenti i umirovljenici 40,00 kn)