tri stoljeća kazališne tradicije

Zatočenik kule Bro - gostovanje u Karlovcu

Početak 09.10.2021 11:00
Categories: Kazališne predstave
Hits: 434

"Jednom davno, u dalekoj gredici, povrće je živjelo u miru i skladu. Sve dok vojska zlih nametnika nije odlučila obilno blagovati.

Tada je hrabri Per Shin, zajedno sa vojskom JOPovaca (Jedinica Otpora Povrća) obranio gredicu, i svi su ponovno živjeli u miru i skladu. Ili...?" Simpatična i dinamična priča koja govori o uzajamnoj ljubavi između članova obitelji, mudrosti starijih i ono, što je najbitnije, kako se samo radom i dobrim djelima postižu velike stvari, ispričana kroz vizuru povrća. Predstava je namijenjena za vrtiće i niže razrede osnovnih škola.

Gradsko kazalište Požega i Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku

Autorski tim: Mihael Elijaš, Marijin Kuzmičić, Andrija Krištof, Silvijo Švast

Mentor: Hrvoje Seršić

Izrada lutaka: Sara Baričević

Mentor: Ria Trdin

Rasvjeta: Goran Krmpotić

Ton: Dario Hak

Scenski poslovi: Renato Pok

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta