tri stoljeća kazališne tradicije

Korak po korak do čiste planete - GK "Zorin dom" Karlovac

Početak 20.11.2021 11:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 642

Kroz zabavnu i edukativnu predstavu naši najmlađi moći će saznati gdje odložiti koje smeće te kako ga što više smanjiti u svakodnevnom životu. Uz puno smijeha i zabave kroz priču vodit će vas naši junaci Ružica eko-ratnica i njezin prijatelj Dino. Osim svjesnog odlaganja otpada, tijekom rada na predstavi shvatili smo da želimo otići korak dalje od samog recikliranje te smo se pozabavili ekološkim principom "5R": refuse, reduce, reuse (+repair), rot. S obzirom na ogromne količine smeća, prvenstveno plastike koja se nalazi u našim šumama, morima i rijekama, u svijetu se pojavio pokret "Zero Waste", odnosno pokret "Nula otpada". Nastojeći provesti tu ideju u ovoj predstavi odlučili smo ne stvarati novi otpad, ne kupovati ništa novo, nego svu scenografiju i kostimografiju napraviti od starih scenografija koje ne koristimo te ju prebojiti i prenamijeniti, odjeću kupiti u second hand shopu, a rekvizitu napraviti od "otpada".
Nadamo se da ćemo i u nekome od najmlađih gledatelja probuditi eko-ratnika koji će savjesno brinuti o našoj planeti jer na kraju krajeva ovaj planet ostavljamo njima..

Tekst: Petra Cicvarić
Režija: Peđa Gvozdić

Glume:
Lovorka Trdin i Andro Damiš


Kostimografija i scenografija: Morana Petrović
Oslikavanje scenografije: Lidija Maček Stanić
Izrada kaktusa: Lovorka Trdin
Inspicijent: Miroslav Jakšić
Oblikovatelj svjetla: Robert Pavlić
Operator tona: Bojan Blažević
Garderobijerka: Anđela Fajt
Tehničko vodstvo: Davor Trupac
Tehnička podrška: Nikola Belavić i Milan Pavić

Informacije i rezervacije na 034/273-161 ili putem Facebooka od 2. studenoga 2021.
Cijena ulaznice 25,00 kn

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta