tri stoljeća kazališne tradicije

"Revel, Revel" - Zagrebački plesni ansabl

Početak 29.04.2022 20:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 192

Umjetnička organizacija Plesna radionica Ilijane Lončar pripremila je za požešku kazališnu publiku pravu poslasticu na sam dan obilježavanja Svjetskog dana plesa 29.travnja. U sklopu projekta "Svi na plesnu predstavu", uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske dolazi nam renomirani profesionalni Zagrebački plesni ansambl s predstavom "REVEL, REVEL" svjetski poznate koreografkinje i plesačice Roser López Espinosa.
29. travnja 2022. u 20 sati
Gradsko kazalište Požega
Ulaznice po cijeni od 50 kuna (učenici, studenti i umirovljenici 40 kn.) možete rezervirati na www.ilijanaloncar.hr ili na broj 098 884 057.
Preuzimanje ulaznica i plaćanje na blagajni kazališta sat vremena prije početka predstave.


Koncept i koreografija / Concept and choreography: Roser López Espinosa
U izvedbi / Performed by: Margareta Firinger, Andreja Jandrić, Sintija Kučić, Gendis Putri Kartini, Linda Tarnovski
Dramaturgija / Dramaturgy: Katarina Pejović
Glazba / Music: Mark Drillich
Kostimografija / Costume: Ana Fucijaš
Scenografija / Set design: Zdravka Ivandija Kirigin
Oblikovanje rasvjete / Light design: Vesna Kolarec
Fotografija / Photography: Jelena Janković
Grafičko oblikovanje / Graphic design: Vladimir Končar
Tehničko vodstvo / Technical coordination: Saša Fistrić
Izvedba kostima / Costumes made by: Nikola Barbir
Umjetničko vodstvo ZPA / ZPA artistic direction: Petra Glad Mažar
Produkcija i organizacija / Production and organization: Petra Valentić
Odnosi s javnošću / PR: Ivana Sansević
Produkcija / Production: Zagrebački plesni ansambl / Zagreb Dance Company
Ko-produkcija / Co-production: ZKM Zagrebačko kazalište mladih / ZKM Zagreb Youth Theatre
Uz potporu / Supported by: Grad Zagreb, Ministarstvo kulture RH, A/CE Acción Cultural Española / PICE // City of Zagreb, Ministry of Culture of the Republic of Croatia, A/CE Acción Cultural Española / PICE
O PREDSTAVI:
Ljepota će biti silovita, ili je neće biti.
(André Breton, Nadja)
Noćno okupljanje. Mjesto slavljenja. Vrijeme prepuštanja. Polje ostvarenja snova. Sklonište od stvarnosti. Mogućnost da se bude netko drugi. Mogućnost susreta s istinskim sobom.
PARTY!
Egzaltacija do iznurenosti. Ulazak u podsvjesno. Prolazak kroz zrcalo. REVEL REVEL nas odvodi na putovanje, u istraživanje slobode bivanja onim što jesi i bivanja skupa s drugima; traganje za nitima koje nas povezuju; vezama koje nas održavaju. Zašto nije dovoljno ostati u vlastitom mjehuru? Zato što kada se usudimo biti zajedno, bez ograničenja, postajemo veći od sebe.
No, slobodu nije jednostavno spoznati i može nam izmicati. Ako želimo istinski oživjeti vjeru u snagu zajedništva, moramo se suočiti sa slobodom. Gledati u nju, u tu terru incognitu, može biti zastrašujuće. Koliko god zvučalo iznenađujuće, čini se da ipak više volimo živjeti unutar limita, plesati unutar ograničenja, nego zakoračiti u nepoznato.
Kako prepoznajemo granice koje su postale nevidljive? Što nam je potrebno da bi ih osvijestili? I ima li u tome razlike za žene (još uvijek živeći u svijetu muškaraca)? REVEL REVEL ekipu čini pet žena, pet različitih univerzuma koji ipak dijele zajedničke nazivnike, poglavlja povijesti, prijeđene puteve. I, možda više od svega, spremnost da propitkuju prirodu vlastitih sloboda, u međusobnom preplitanju i amalgamiranju, čiji je ishod čista radost. Njihovo slavljenje je stav, ne bijeg. Njihov odabir radosti usred kaosa i tektonskih promjena kroz koje prolazi naš svijet gleda u nas širom otvorenih očiju. Što vi vidite dok im uzvraćate pogled?
Katarina Pejović

O KOREOGRAFKINJI
Koreografski rad Roser López Espinose temelji se na snažnoj tjelesnosti, s velikom strašću prema preciznosti, istančanosti, akrobatskim elementima i pojedinostima. Sudioništvo i timski rad glavne su odrednice njezina zaigranog, nestašnog imaginarija koji karakterizira profinjena poetika i dašak humora. Nakon školovanja na Akademiji za kazalište i ples u Amsterdamu i obuke kod bivšeg olimpijskog gimnastičarskog trenera Jaumea Miróa, radila je s brojnim koreografima (Àngels Margarit, Cesc Gelabert, Pere Faura, Iago Pericot, Katie Duck, Marta Reig Torres…) i filmskim redateljem Isakijem Lacuestom. Svojim autorskim radovima Lowland, November i Hand to hand stekla je međunarodno priznanje i nekoliko nagrada, i redovno je prisutna na međunarodnim pozornicama. 2017. godine koreografirala je L’estol, ansambl predstavu za Nacionalnu plesnu produkciju Katalonije. 2019. godine premijerno je izvedena TRAMA, koja je dobila nagradu kritičara. Roser je gostujuća koreografkinja međunarodnih kompanija kao što su Skånes Dansteater (Švedska), Conny Janssen Danst (Nizozemska), MiR Dance Company (Njemačka) i Zagrebački plesni ansambl. Surađuje s cirkuskim kompanijama Circ Pànic (Katalonija) i Compagnie XY (Francuska), rezidencijalna je umjetnica kazališta Mercat de les Flors 2018-20 i pedagoginja u međunarodnim plesnim centrima.

O ANSAMBLU
Zagrebački plesni ansambl (ZPA) utemeljila je plesna umjetnica Lela Gluhak Buneta 1970. godine, a od 2014. vodi ga producentica Petra Glad Mažar. Kroz godine postojanja i smjene više umjetničkih voditelja, ZPA kontinuirano inzistira na originalnim autorskim projektima, visokoj umjetničko-izvođačkoj razini i performativnoj snazi izvođača. Suradnje s koreografima i pedagozima iz zemlje i inozemstva te raznim umjetnicima iz domene kazališne, glazbene i likovne umjetnosti, doprinijele su jedinstvenoj spremnosti ansambla da odgovori na izazove najrazličitijih autorskih poetika i podiže razinu svojih produkcija. Kao takav, ZPA je obilježio karijere velikog broja hrvatskih plesača i plesnih stručnjaka koji danas uspješno djeluju u zemlji i inozemstvu. Za doprinos razvoju hrvatskog kazališta Zagrebački plesni ansambl nagrađen je Nagradama hrvatskog glumišta u kategoriji najbolje koreografije (2004., 2012., 2018.), najbolje plesačice (2004., 2016.), najboljeg plesača (2004., 2006., 2012.), najbolje scenografije (2006.), te najbolje plesne predstave u cjelini (2008., 2012.). Zagrebački plesni ansambl svoje radove kontinuirano predstavlja u kazalištima i na festivalima u Hrvatskoj, a kao hrvatski predstavnik gostovao je diljem svijeta; u gotovo svim europskim zemljama te u Rusiji, Izraelu, Južnoj Koreji, Egiptu, Dominikanskoj republici i Meksiku.

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta