tri stoljeća kazališne tradicije

30. hrvatski festival jednominutnih filmova

Početak 24.06.2022 20:00
Posted by Marija
Categories: Filmska projekcija
Hits: 469

Hrvatski festival jednominutnih filmova najstariji je međunarodni filmski festival utemeljen u Republici Hrvatskoj. Ovaj festival njeguje specifičnu formu – jednu minutu koja je, bez obzira na žanr, itekako izazovna i poticajna za kreativnost autora. Programom "Minuta u vašem gradu" jednominutni filmovi su 2004. prikazani veleposlanicima pri UNESO-u u Parizu, a do sada u tridesetak gradova u više od dvadeset zemalja na tri kontinenta, kao i u brojnim hrvatskim gradovima i festivalima. Osim projekcije Službenog programa festivala, koji se u Požegi prikazuje 24.06.2022. na više lokacija, za vrijeme trajanja festivala bit će priređene brojne projekcije jednominutnih filmova s prijašnjih festivala kao i izložba fotografija, međunarodni filmski kviz za autore i goste festivala kao i izlet za sve goste festivala.

Informacije: www.crominute.hr 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta