tri stoljeća kazališne tradicije

Basne - Kazalište Virovitica

Početak 17.06.2023 11:00
Posted by Marija
Categories: Kazališne predstave
Hits: 333

Pet poznatih basni (Cvrčak i mrav, Lisica i gavran, Lisica i roda, Kornjača i zec, Miš i lav) u kojima “životinje zbore k’o ljudi i svaka neku pouku nudi” u ovoj je predstavi prikazano na vedar i komičan način. Dinamična igra i brza izmjena scena odvija se u prepoznatljivoj maniri animiranih filmova pa garantira prijemčivost dječje publike. Kroz veselu igru, dopadljive likove, domišljatu režiju, maštovite kostime i šaroliku scenografiju, edukativan karakter predstave progovara na zabavan način. Pa tako autor ove vesele i duhovite dramatizacije i adaptacije u stihovima, Draško Zidar, poručuje:

“Slušajte, djeco, mudrosti basne

I mnoge stvari bit će vam jasne.

Slušajte basne mudru notu

Mudrosti nam svima treba u životu.”

Glume: Igor Golub, Vlasta Golub, Snježana Lančić

Redatelji: Draško Zidar i Igor Golub
Scenografi: Draško Zidar i Igor Golub
Adaptacija teksta: Draško Zidar
Izrada rekvizita i scenografije: Krešimir Tomac
Kostimografkinja: Vanda Grba

Cijena ulaznice: 3,5 EUR / 26,37 kn
Rezervacije: 034/273-161, Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., FB
Radno vrijeme blagajne kazališta – srijedom i petkom od 10 do 12 sati, četvrtkom od 15 do 17 sati, te sat vremena prije početka predstave

 

Teško da se ijedan grad u širem okruženju može pohvaliti s tri stoljeća starom kazališnom tradicijom kao što može Požega u kojoj je prema pisanju književnog povjesničara Tome Matića (1874.-1968.) prva kazališna predstava odigrana 27. kolovoza 1715. godine.

Iako precizno datiran, naziv predstave nažalost nije ostao zabilježen, ali je zapisano kako je pozornica bila postavljenja pod šatorskim platnom u dvorištu isusovačkog samostana; dokazujući visoki stupanj tadašnjeg društvenog života samoga grada i njegovih stanovnika.

Povijest kazališta